Ponoš: Pripadnici BIA sa dugim cevima na ulicama služe za skretanje pažnje sa ulaska Kosova u Savet Evrope i sa „Oskara“ 1foto FoNet Milica Vučković

Šef poslaničke grupe u Skupštini Srbije i predsednik Srbija centra general Zdravko Ponoš izjavio je da je izvođenje uniformisanih pripadnika BIA na ulice deo marketinške kampanje predsednika Vučića.

„U pitanju je skretanje pažnje sa drugih važnih tema. Jedna od njih je ulazak Kosova u Savet Evrope, a druga sa pitanja – ko je Oskar iz skaj prepiske. Drugi razlog je nastavak gajenja kulta ličnosti. Vučić je to već pokazao tokom kovida kada je izveo vojsku da puškama brani narod od virusa. Tada mu je porastao rejting koji je bio u padu. Treći razlog je izborna kampanja za lokalne izbore, na koje vlast ne sme da ide sa lokalnim temama jer su im rezultati i kadrovi na lokalu očajni. Zato se nameću nacionalne teme koje može lično Vučić da nosi“, rekao je Ponoš u Novom danu na N1, a prenosi njegova stranka u saopštenju.

Ponoš je istakao da za Srbiju predstavlja kulturološki šok da ljudi u crnim uniformama šetaju ulicama sa dugim cevima.

„Mi smo se osećali bezbednije dok je policija šetala u šapkama i sa kravatama. Ovo sad ne uliva poverenje, već nervozu i nelagodu. BIA je formirala borbenu jedinicu, prvi put posle JSO. Na beogradskim šetalištima ta jedinica je imala premijeru, a tu joj svakako nije mesto“.

Ponoš je podsetio da je sejanje straha osnovni cilj terorističkih akcija.

„Ovo što imamo sa dugim cevima na šetalištima i u tržnim centrima je sejanje straha. Neverovatno da je režim pribegao sredstvu kojim se služe teroristi. A sve to da bi se sila u vidu Vučića pojavila i rešavala probleme, otklanjala strah i nudila mir, bezbednost“.

Ponoš je objasnio da je kod održavanja sednice za nacionalnu bezbednost jedino važno bilo to da se prenese „da se sednica desila i da je vanredna, kao da uopšte postoje redovne.“

„Kada pogledate sastav tog tela kako oni mogu da razgovaraju o nečem ozbiljnom? Među njima je i ministarka pravde kojoj ubijaju zatvorenika, a ona to rešava tako što govori disciplinskim kaznama. Zašto nisu razgovarali o tome ko je Oskar?“

Ponoš se osvrnuo i na najavu Aleksandra Vučića da će Srbija napustiti Savet Evrope ako Kosovo postane član.

„Ulazak Kosova u Savet Evrope je deo Vučićevog dogovora. Ispregovarao je tako da Kosovo uđe u Savet Evrope, a zauzvrat će manastir Dečani od kosovskih vlasti dobiti papir da su vlasnik zemlje koja mu pripada vekovima“.

Goovoreći o predstojećim izborima Ponoš je naveo da je opozicija i formalno poslala vlastima poziv na dijalog.

„Vlast i opozicija će pre ili kasnije morati da razgovaraju o izbornim uslovima. Što pre, to bolje.“, zaključio je Ponoš, prenosi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari