Ponoš: Vučiću su spale pantalone, a onda je on preko ograde bacio kosku zvanu izbori 1foto FoNet Milica Vučković

Opoziciono grupisanje treba da bude primereno cilju koji opozicija postavi pred sebe, rekao je u intervjuu za novi broj nedeljnika Vreme, Zdravko Ponoš, lider stranke Srbija Centar.

“Jedna ili više kolona treba da budu taktika da se ostvari taj cilj. Jedna je taktika ako je cilj pobeda, a druga ako je cilj da se uzdrma režim”, kaže Ponoš napominjući da je taktika i to kako se opozicija grupiše pre, a kako posle izbora, ako na njima positigne dobar rezultat.

“Ono što nije pošteno prema glasačima opozicije je da zagovaramo jednu kolonu, tvrdeći da to radimo jer je to put ka ostvarenju nekog plana za pobedu, a da se iza scene preračunavamo na 60-70 mandata. To nije plan za pobedu. To je plan za opoziciono životarenje i skrivanje u čopor”, kaže Ponoš”.

Ponoš smatra da je predsednik Vučić temu izbora uspešno upotrebio za odvlačenje pažnje javnosti i opozicije od događaja u Banjskoj.

“Narodski rečeno, Vučiću su spale pantalone, a onda je on preko ograde bacio kosku zvanu izbori. Opozicija je otrčala po tu kost, i ne obraća pažnju na njegovu golotinju. Dočim ceo svet prolazi pored njega i fotografiše ga obnaženog. No, njemu je važno da ga ne vide opozicija i njegovi glasači”.

Ponoš kaže da tema treba da bude odgovornost predsednika Vučića za događaje u Banjskoj, a ne datum izbora. Po njegovim rečima “desnica je dosta mlitavo reagovala na te događaje”.

Što se tiče proevropske opozicije Ponoš kaže da kakve god bile razlike među ovim strankama po kosovskom pitanju, ” one su mogle da se ujedine oko pitanja štete koju je Vučić naneo interesima Srbije i Srba na Kosovu. Svi dakle imaju osnova, od krajnje levice do krajnje desnice, da mu poruče: ama, čoveče, šta uradi, pa za ovo moraš da odgovaraš”.

Poredeći današnju situaciju sa onom u 90-tih godina kada je opozicija imala kontakte sa državnim strukturama, Ponoš kaže da je to danas teže jer je “režim sve ove godine postavljao kadrove isključivo po kriterijumu lojalnosti, a ne sposobnosti”.

On konstatuje da je takva kadrovska politika dovela do situacije da je “Vučić pretnja sam sebi, jer se okružio ljudima bez integriteta…, nema nikoga oko sebe koji bi mu skrenuo pažnju da pravi gluposti, i zato ih on sve češće pravi. Jedini koji možda može da mu kaže da nešto nije u redu jeste – Suzana Vasiljević. Ona, recimo, može da se ne složi sa bojom kravate koju je odabrao”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari