Ponoš: Značajne pozicije rezervisane za one koje Vučić može da drži u šaci, izaći ćemo na crtu režimu 1EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Osnivač pokreta „SRCE“ Zdravko Ponoš rekao je da će organizacija koju vodi izaći na crtu režimu koji je za 10 godina upropastio život generacijama u Srbiji. On je naglasio da ne vidi ostale opozicione stranke i pokrete kao protivnike i da su rezultati istraživanja „SRCE“ izmerili kao vodeću proevropsku demokratsku opciju.

Na pitanje o novoj vladi koja nas očekuje kao i mandataru, Ponoš je u intervjuu za novine „Nova“ kazao da je u ustrojstvu SNS režima nevažno ko obavlja koju dužnost, jer „oni inače nisu selektovani po profesionalnim kompetencijama i referencama, nego po poniznosti i lojalnosti šefu“.

„Šta npr. kvalifikuje Vulina i Stefanovića da se bave bezbednosnim resorima u državi. U uređenoj državi bezbednosni aparat bi se bavio njima. Kadrovi na ministarskim mestima odrađuju abolicije za razne brljotine koje su počinili. Danas u Srbiji možeš da budeš na nekoj značajnijoj poziciji samo ako Vučić ima za nešto da te drži u šaci. Zato ni u novoj vladi neće biti časnih ljudi“, zaključio je Ponoš.

Na pitanje o konstituisanju novog parlamenta i o izboru predsednika Skupštine Vladimira Orlića, Ponoš je rekao da ne očekuje promene u dosadašnjoj praksi rada naprednjaka, jer „upravo neučtivo ponašanje ga je kvalifikovalo da bude čovek od poverenja svog partijskog gazde“. U svom prvom nastupu u novoj ulozi Orlić je pojasnio da je on tu kako bi sprovodio volju svog gazde i time pokazao kako ekipa na vlasti doživljava državu i demokratiju.

Kada je reč o tenzijama nakon Vučićeve neuspele namere da poseti Jasenovac, Ponoš smatra da je „neprihvatljivo da uopšte bude tema da li predsednik Srbije može da poseti mesta masovnih stradanja Srba van granica Srbije“, ali da to nije mesto za postizanje jeftinih političkih poena i stvaranje dimne zavese za unutrašnje probleme.

Jasenovac je ime koje ne treba spominjati uzalud – „to nije mesto koje treba na bilo koji način porediti sa lokacijama za letovanje, to je mesto koje duboko pomeri svakog ko ga jednom poseti“, ali „onaj ko Vulinu dodeli ulogu da promoviše srpski svet, Srbima ne želi dobro“ kaže Ponoš.

„Oni koji su bili na vlasti devedesetih i koje je 1995. godine na grčkim plažama uznemiravao neki maestral, danas nakon 27 godina busaju se u prsa. Čuli su takav govor već u Glini pred Oluju. To je onaj govor kojeg se Vučić sad odriče dok sličan u Novom Sadu sriče. Oni koji su pre 27 godina iskusili Oluju i Miloševićevo gostoprimstvo imaju pravo danas da uživaju u maestralu gde god da požele, kao i svi ostali. I onima koji su se brčkali 1995. a danas kao i pred Oluju srbuju ne duguju ama baš ništa. Ti isti bi i sutra da se zarati ponovo na sigurnom čekali mir, pa da onda srbuju“, ocenjuje Ponoš a prenosi N1.

Upitan o najnovijim dešavanjima na Kosovu i Metohiji i najavama sukoba, Ponoš je rekao da se radi o skretanju pažnje građana Srbije od ubrzanog siromašenja i afera vlasti.

„Sirene za uzbunu i barikade treba Srbe na severu Kosova, a i sve građane Srbije, da pripreme da sa olakšanjem prihvate bilo kakav aranžman Vučić – Kurti. A duge cevi to treba da odrade na albanskoj strani. Ipak ne treba potceniti kapacitet ove ekipe dezertera da, lečeći komplekse, ne stanu samo na vraćanju obaveznog služenja vojnog roka nakon što su oni odstatirali par nedelja u uniformi i zavoleli vojničku frizuru. Pušku bi u ruke naravno turili nekom drugom“, zaključuje Ponoš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari