Porfirije o Temeljnom ugovoru: Ne tražimo više, ali ni ne pristajemo na manje od bilo koga drugog 1Foto: BETAPHOTO/Vlada Crne Gore/Rade Koprivica

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je danas da predlog teksta Temeljnog ugovora o odnosima države Crne Gore i SPC mora da prođe kroz Sinod SPC i da tamo bude bude prihvaćen i potvrđen, nakon čega bi se moglo pristupiti dogovorima oko datuma potpisiavanja tog ugovora.

Srpski patrijarh Porfirije i crnogorski premijer Dritan Abazović ocenili su danas nakon sastanka održanog u Patrijaršiji u Beogradu da dogovor oko Temeljnog ugovora predstavlja mogućnost za normalizaciju odnosa između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i države Crne Gore.
Porfirije je izjavio da predlog teksta Temeljnog ugovora o odnosima Crne Gore i SPC mora da prođe kroz Sinod SPC i da tamo bude bude prihvaćen i potvrđen, nakon čega bi se moglo pristupiti dogovorima oko datuma potpisiavanja tog ugovora.

Porfirije je nakon sastanka s premijerom bazovićem izjavio da bi potpisivanje Temeljnog ugovora mogla da bude „kruna na normalizaciju odnosa“ između Crne Gore i SPC.

„Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša crkva, gde god ima svoju jurisdikciju, poštuje zakone te države, zaključili smo da, kao i svuda gde crkva živi, odnos crkve i države treba da bude regulisan ugovorom“, rekao je Porfijrije.

On je podsetio da je rad na Temeljnom ugovoru počeo 2012. godine, da je bilo zastoja i problema, ali da se u poslednjih godinu dana ušlo u završnu fazu.

„Ovog trenutka mislim da mogu da kažem da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, s tim što naravno treba da se ispoštuje procedura i kada je reč o državi i Vladi Crne Gore, ali i kada je reč o našoj Crkvi. To znači da postojeći tekst, koji je u principu usaglašen, mora da prođe kroz Sinod i bude potvrđen i prihvaćen, i ako sve prođe kako treba, pristupićemo dogovoru oko potpisivanja, što bi, kada se sve završi, moglo da bude kruna na normalizaciju odnosa između države Crne Gore i naše crkve“, rekao je Porfirije.

Dodao je da SPC kroz taj ugovor ima mogućnost da sve što čini bude na dobro svih građana, što je jedini normalan način.

„Kada je reč o Temeljnom ugovoru, Crkva niti je očekivala niti je tražila niti smatra da bi bilo normalno ds ima bilo šta više od bilo kod građanina Crne Gore, kom god narodu, naciji ili verskoj zajednici pripada, ili ako oseća da ne deli veru i stavove sa bilo kojom verskom zajednicom. Crkva ne očekuje ništa više od bilo kog građanina, ali se podrazumeva da ne može pristati da ima bilo šta manje od bilo koga drugog“, rekao je Porfirije.

On je zahvalio svima koji su od 2012. učestvovali u radu na ugovoru, uključujući i premijera Abazovića.

Dodao je da će SPC kroz taj ugovor imati mogućnost da sve što čini bude „na dobro svih građana“.

Abazovićev kabinet ranije je saopštio da su radne grupe vade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve načelno uskladile radnu verziju Temeljnog ugovora koji dve strane treba da potpišu.

Usaglašena radna verzija Temeljnog ugovora biće prosleđena radnim telima vlade Crne Gore, u skladu sa uobičajenom procedurom.

Premijer Crne Gore, koji boravi u poseti Beogradu, juče se sastao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, a jutors sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari