Poslanica "Narodne stranke" kojoj je više puta oduzimana reč: Rio Tinto nigde nije otišao, samo je dao prostora vlastima da prođu izbori 1Ivana Parlić/Foto:Nenad Kovačević/Danas

Nakon izbora nove vlade i ekspozea premijerke Ane Brnabić, potpuno je jasno kuda će se Srbija kretati u naredne četiri godine. Ići će, kao i do sad u pravcu potpune kriminalizacije našeg društva. Biće primer gaženja načela podele vlasti, urušavanja institucija. To da Vlada najavi sprovođenje politike jednog čoveka je skandal sam po sebi i atak na demokratiju i ustavna načela“, kaže u razgovoru za Danas Ivana Parlić, poslanica Narodne stranke, kojom je tokom rasprave o novoj vladi više puta oduzimana reč.

Šta je skandal, to što će, kako je najavljeno, vlada biti provučićeva?

Velika je tragedija našeg društva što se ministri u Srbiji ponašaju kao posluga kriminalnog klana. U tom smislu, kontinuitet će biti ostvaren. Nema tu nikakve politike.

Šta za vas predstavlja stalno ponavljanje prosrpska vlada?

Taj izraz se koristi kao podla manipulacija namenjena naivnom biračkom telu. Ova Vlada nije ni prosrpsaka ni pro-vučićeva, ovo je vlada novih kolonizatora i novih okupatora Srbije. Vučić je samo kolonijalni upravnik kome je dozvoljeno da u Srbiji sprovodi bezakonje, samovlašće i otvorenu pljačku.

Po koji m kriterijumima su „deljena“ ministarstva? Kompetencija, stručnost ili…?

Osnovni kriterijum za izbor ove, kao i prethodne Vlade, je pristanak na saučesništvu u nezakonitim radnjama, nameštenim tenderima, zloupotrbi budžeta I drugim oblicima nanošenja štete građanima Srbije. Naravno, servilnost porodici Vučić je uslov svih uslova. Da postoje institucje pola Vlade ne bi bilo na slobodi.

Ministrima je jasno poručeno da moraju da budu jedinstveni, da slede Vučićevu politiku, odnosno da demisioniraju ili da umuknu. Da li je to poruka da ukoliko ne budu poslušni mogu da prođu kao Zorana Mihajlović?

To je pretnja ministrima, koja bi u svakoj normalnoj zemlji bila najoštrije sankcionisana. Kod nas, međutim, nisam primetila da su ministri imali bilo kakvu reakciju na takvo ophođenje prema njima. Pristanak da budete u vladi koja je Vučićeva, znači ne samo da ste pristali da rušite osnovne principe podele vlasti, već ujedno znači i da budete poniženi i odustanete od sopstvenog integriteta.
Što se tiče Zorane Mihajlović, mislim da ona suštinski nije nigde otišla. Nastaviće da radi u interesu Rio Tinta I ostalih multinacionalnih kompanija, baš kao što je radila do sad.

Da li je li je nova ministarka Negre stvarno bolje  rešenje od bivše ministarke. Vi ste nju već optužili da je lobista  Rio Tinta. Da li je to vaš proizvoljni zaključak, ili ta optužba ima utemeljenje?

Nova ministarka je Zorana Mihajlović plus, Novi Rio Tinto izvršilac. Gospođa Negre dolazi iz Evropske investicione banke koja je veliki litijumski investitora. Za nju će pozicija ministra biti samo pozicija sa koje se uspešno radi posao za Rio Tinto, kao što je radila Zorana Mihajlovć.
Ova kompanija ulazi u sledeću fazu svog projekta u Srbiji, a to je lomljenje otpora našeg javnog mnenja prema ovom projektu koji za našu zemlju znaći nepovratnu štetu nezamislivih razmera. Direktorka Rio Tinta je to prošle godine i najavila. Potrebni su im ljudi koji će sprovesti novu propagandnu ofanzivu za Rio Tinto. Mislim da je gospođa Negre i u toj oblasti pravo Rio Tinto rešenje.

Podneli ste neke krivične prijave zbog Rio Tinta. Nameravate li da širite krug krivičnih prijava?

Krivičnu prijavu sam zajedno sa još 13000 građana podnela protiv Ane Brnabić, Zorane Mihajlović, Irene Vujović zbog niza krivičnih dela , jer su potpuno svesno I sa umišljajem radile za interes kompanije Rio Tinto, a protiv interesa naroda Srbije. To je verovatno najveći slučaj korupcije državnih službenika.
Istraga treba da obuhvati veliki broj političara, funkcionera, kao i profesora sa Rudarsko geoploškog fakulteta koji su deo ove opasne slagalice. Predlažem da se krene od radne grupe koja je osnovana za potrebe projekta Jadar. Paradoksalno, svi koji bi trebalo da budu brana ovakvim projektima…uključeni su u projekat.
Tema Rio Tinto ponovo je aktivirana i na sednici parlamenta, indikativno je da se poslanici vlasti, zalažu za nastavak saradnje sa Rio Tntom i iskopavanja litijuma.

Utisak je da je na tu priču stavljena tačka samo do izbora nove vlade?

Pod pritiskom javnosti I protesta ukinuta je , inače protivzakonita Uredba o prostornom planu područja posebne namene za projekat Jadar, međutim jasno je da Rio Tinto nigde nije otišao, samo je dao prostora vlastima da prođu izbori. Rio Tinto ima mnogo povezanih kompanija.
Naši zakoni i ostali propisi izmenjeni su za potrebe rudarskih kompanija. Nezamislive su razmere ove izdaje.

Tvrdite i da se ekološka katastrofa u Majdanpeku odvija uz znanje i saglasnost vlade Srbije koja je, kako navodi, dozvolila kineskoj kompaniji Zi Đin da zagadjuje životnu sredinu?

Da, katastrofa u Majdanpeku odvija se uz znanje I saglasnost Vlade. To je razlog zašto su članovi odbora za ekologiju iz vladajuće stranke bili protiv toga da se od Vlade Srbije traži da se ugovor sa Zi Đinom dostavi odboru i javnosti na uvid.

Sednica parlamenta na kojoj se raspravljalo o vladi još jednom je pokazala  koliko je opozicija u neravnopravnom položaju sa poslanicima vlasti. Čini se tako da svojevremeni bojkot parlamenta nije ništa promenio i da između Orlića i Maje Gojković gotovo da i nema razlike?

Orlić revnosno sprovodi svoj zadatak gušenja parlamentarizma, ućutkivanja poslanika, gaženja poslovnika i podsticanja opšte društvene agresije. Odnos prema narodnim poslanicima opozicije u stvari je odnos prema slobodnim građanima Srbije koji su dali glas opoziciji.
Gospodin Orlić je klasičan siledžija na zadatku.

Da li je opozicija bila na visini zadatka , da li je iskoristila sve argumente ili je rasprava o novoj vladi banalizovana „golim Vesićem ?

Moj predlog celoj opoziciji je da što detaljnije razjasni građanima Srbije kako su izmenjeni zakoni u korist stranih investitora I kako se nalazimo na korak od uništenja Srbije. To je najvažnije pitanje ovog trenutka. Zaslužuje svu žustrinu I glas svih nas u Parlamentu. Nije vreme ni za banalizaciju, a ni za smirivanje tenzija.

Koliko je bio nužan incident Bore Novakovića i kakva se to slika javnosti šalje, bez obzira što je svima jasno da je predsednik parlamenta tokom dvodnevnog zasedanja sve vreme uskraćivao pravo opoziciji na repliku, uz upadice i komentare?

Mislim da poslanici opozicije treba još direktnije da ukazuju na ono što vrh SNS-a sprovodi u Srbiji. Od medijske torture do otvorene pljačke. Prozivati opoziciju na finoću u atmosferi opšte agresije prema njima nije u redu. Bora je reagovao ljudski.
Poslanici nisu vreće za verbalno udaranje i primitivno iživljavanje Nasilje koje generiše SNS, zaslužuje u najmanju ruku odgovor i reakciju. Dužnost čoveka je da se brani.

Sudeći prema nedavnom zajedničkom proglasu Narodne stranke, Dveri, Zavetnika i Novog DSS, o  reintegraciji Kosova i Metohije u ustavno-pravni poredak Srbije, čini se, da je vaša stranka  potpunu  zaokrenula udesno?

Narodna stranka je stranka desnog centra od svog osnivanja, nigde nije zaokrenula.

Da niste malo zakasnili sa tim proglasom?

Narodna stranka nema dilemu- Kosovo I Metohija su Srbija. Tako je od osnivanja stranke. Možda mediji kasne sa informisanjem javnosti o tome.

Zbog čega ste sada toliko protiv uvođenja sankcija Rusiji, iako nas to još više udaljava od EU?

Mi smo narod koji je bio žrtva sankcija, rata, bombardovanja i propagande. Sankcije nisu instrument mira,već instrument rata. Mi nismo u ratu i ne treba da budemo. Pritisak na Srbiju da uvede sankcije nekome, građani doživljavaju kao ucenu. I u pravu su.

Koliko su danas, sedam meseci nakon izbora,  udaljene Narodna stranka i Stranka slobode i pravde koja za sebe tvrdi da je najača opoziciona stranka. Da li je ponovna saradnja ikako moguća, pa makar i za beogradske izbore, ako ih bude?

Nisam sigurna da je SSP najača opoziciona stranka. Rano je da pričamo o saradnji. Mnogo je zdravije za politički život jednog naroda da koalicije budu post izborne. Opasno je kad cela opozicija stane u jednu kolonu, pa se na čelo te kolone stavi samo jedan. Pa, onda taj jedan odluči da smiri tenzije…

http://

Da li ste se „končno zahvalili Mariniki Tepić“, što ste postali poslanik?

Ja sam poslanik Narodne stranke i moja pozicija na poslaničkoj listi nema nikakve veze sa gospođom Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari