Ivana Parlić: Nova Rio Tinto vlada, lobisti Ana Brnabić, Ivica Kojić i Dubravka Negre 1foto: Printskrin, RTS

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić izjavila je danas da nova Vlada Srbije planira da nastavi projekat otvaranja rudnika litijuma sa kompanijom Rio Tinto, čiji su „najveći lobisti“ mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić, kandidatkinja za ministarku rudarstva Dubravka Đedović Negre i šef kabineta predsednika Sribje Ivica Kojić.

„Propast Srbije je u srcu projekta Rio Tinto. Predlogom za sastav nove vlade poslali ste poruku Rio Tintu da ste spremni da nastavite taj projekat. Strancima izdajete našu zemlju i zemlju naše dece. Kažete da je našoj deci potreban internet, ali su im pre toga potrebni čisti vazduh, voda, zdrava hrana i zemlja“, rekla je Ivana Parlić Ani Brnabić na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o izboru nove vlade.

Ivana Parlić je navela da je vlast u Srbiji „prepisala zakon afričke države Kongo da bi služila Rio Tintu i ostalim novim okupatorima Srbije“.

„Podnela sam protiv vas krivičnu prijavu jer sam sigurna da ste počinili više krivičnih dela u korist Rio Tinta, a protiv građana Srbije. Pravi izraz za to je veleizdaja. Građani se pitaju gde je danas Rio Tinto, a odgovor je da je u kabinetu predsednice vlade, ministarke energetike, nove i stare, i u kabinetu predsednika Srbije“, rekla je Ivana Parlić.

„Doveli ste novu ministarsku Dubravku Đedović Negre, ali agenda stara. Dubravka Đedović Negre dolazi iz Evropske investicione banke, koja je najveći litijumski investitor, a bila je i propagandista, izveštavala je iz Beograda za Si-en-en (CNN), a Rio Tintu je potrebna propaganda, ali nema te propagande koja može da našminka ubistvo Srbije“, rekla je Ivana Parlić.

Ivana Parlić je navela da bi Srbija trebalo da „žrtvuje 11 odsto teritorije da bi se sprovela agenda Rio Tinta“, ali da rudnika neće biti i da je sada vreme da Rio Tinto „ode kući“.

„Trebalo bi da predamo dolinu Jadra, Drinu, Savu, Mačvu, Cer, Valjevo, Mionicu, Kolubaru, Miloševu Dobrinju, Pranjane, Suvoborsku Gredu… Vazduh, zemlju, vodu, živi svet, i to na 11 procenata teritorije“.

Ivana Parlić je podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da „nemamo pravo da uništimo više života nego što je planirano“.

„Gospođo Brnabić, nemate pravo da uništite nijedan život. Srbija je dala dovoljno žrtava, a vi ste prevarili narod u okolini Loznice da daju svoju zemlju Rio Tintu“, rekla je Ivana Parlić, a prenosi se u saopštenju Narodne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari