Đorđević za ruski portal: Nova vlada će udaljiti Srbiju od Rusije i učiniti je delom evroatlantskih procesa 1foto Miroslav Dragojević

Nije bitan sastav vlade nego politička orijentacija Aleksandra Vučića, izjavio je Mlađan Đorđević, bivši savetnik Borisa Tadića i političar na čelu pokreta Oslobođenje, posebno analizirajući odlazak iz novog kabineta Zorane Mihajlović i ostanak Ivice Dačića sa određenom „zadatkom“.

„Od kada je na vlast došla Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića, izbori u Srbiji se zapravo održavaju svake godine i po. Činjenica da se ova vlada formira u roku od sedam meseci od izbora govori da nije bitno ko će na čelu kog ministarstva. Ministri ne odlučuju i niko ih ni za šta ne pita. Konkretno, u ovom slučaju govorimo o tome da je vlast izabrana prema preferencijama samog Vučića. Ovo nije prozapadna ili proruska vlast. Nije ni prosrpska – to je provučićeva vlada koja će raditi na tome da aktuelni predsednik Srbije ostane na vlasti“, rekao je Đorđević, za ruski portal Regnum.

Upitan da prokomentariše da Zorani Mihajlović, glavnoj pobornici prozapadnog kursa Srbije iz prethodne vlade, nije mesto u novom kabinetu, Đorđević je napomenuo da ta činjenica ne bi trebalo da prija Rusiji, jer je njena naslednica (Dubravka) Negre ista „zapadna ličnost“ kao i sama Mihajlović.

„U tom smislu kadrovske odluke nisu bitne. Glavno pitanje je politička orijentacija samog Aleksandra Vučića. Vlada koja se sada formira imaće nekoliko zadataka. Prvi je da se spoljna politika Srbije uskladi sa politikom EU i uvede sankcije Rusiji. Drugi je da se zatvori pitanje Kosova i Metohije i obezbedi da separatističko Kosovo uđe u UN. Treći zadatak je otvaranje puta za ulazak Srbije u NATO. Pre toga će biti potrebno uništiti Republiku Srpsku i stvoriti centralizovanu Bosnu i Hercegovinu“, smatra srpski političar, prenosi Regnum.

Prema njegovim rečima, realizacija svih ovih zadataka će dovesti do toga da se Beograd dodatno udaljava od Rusije. Srbija će sa takvom vladom moći da postane deo procesa evroatlantskih dodao je Đorđević.

Političar je napomenuo da povratak Ivice Dačića na mesto ministra spoljnih poslova na prvi pogled liči na nameru Beograda da se bori za očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Srbije, pošto je tokom njegovog prethodnog mandata jedan broj država otkazao priznanje nezavisnosti Kosova, a sam Dačić je na dobrom glasu u Rusiji, koja je glavni saveznik Srbije u odbrani Kosova i Metohije na međunarodnim platformama.

„Ali ne smemo zaboraviti da je Ivica Dačić osoba koja je potpisala Briselski sporazum 2013. godine, tako da je njegova borba za Kosovo farsa. U tom smislu, uloga Dačića biće upravo suprotna. S obzirom na dobru Dačićevu komunikaciju sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, njegov zadatak je najverovatnije da ubedi Rusiju da istrpi uvođenje određenih sankcija od strane Srbije. Srpski mediji su ranije već pozvali Rusiju da razume tešku situaciju u kojoj se nalazi rukovodstvo Srbije. Slušajući takve izjave, moglo bi se pomisliti da bi Rusi trebalo da budu srećni ako im Srbija uvede sankcije“, rekao je Đorđević.

Ovaj političar je dodao da je srpska javnost uverena da je otkazivanje priznanja nezavisnosti Kosova od strane nekih država zasluga ruske diplomatije, budući da sam Dačić nema neophodan politički autoritet da ubedi stranu državu na takav korak.

“Ali sve će to biti uzaludno ako Kosovo postane članica UN i ako se potpiše „sveobuhvatni dobrosusedski sporazum” sa Prištinom, na kome radi Vučić. Uloga Ivice Dačića je da najbolnija pitanja sakrije od očiju stanovništva, prikaže ih u pogrešnom svetlu i obmane narod. Reč je o neosnovanom patriotizmu i pseudorusofilstvu, što je još jednom potvrđeno tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN, kada je Srbija podržala petu antirusku rezoluciju. Nismo čuli da se Dačić protivio. U predizbornoj kampanji je maksimalno iskoristio svoju „prorusku” poziciju, donela mu je veliki broj glasova, ali posle izbora nije učinio ništa konkretno da spreči Srbiju da se uključi u antiruske deklaracije. Nema razloga da se misli da će promeniti ponašanje čim sedne u fotelju ministra spoljnih poslova”, zaključuje Đorđević za ruski portal.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari