Kako je protekao prvi dan debate o Vladi: Brnabić se branila od opozicije koja je napadala ekspoze 1foto: Printskrin, RTS

Sednica Skupštine Srbije na kojoj se raspravljalo o  ekspozeu mandatarke Ane Brnabić, završena je i biće nastavljena sutra u 10 časova. Ana Brnabić u ekspozeu je istakla da će energetika biti prioritet nove vlade kao što je zdravstvo bilo na prvom mestu u njenom prethodnom mandatu. Marinika Tepić je zatražila da se buduća premijerka opomene zbog vređanja opozicije, a Boško Obradović je čestitao što pojedini iz SNS-a neće ponovo biti ministri.

21.58 Šefica Poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić najavila je večeras da će poslanici te stranke glasati protiv Vlade Srbije, dodajući da se na formiranje „ovakve vlade čekalo šest meseci, iako je takva kakva je mogla da se formira šest dana posle izbora“.

Ona, kakva takva je, posledica je nedemokratskih i neslobodnih izbora, rekla je Tepić u raspravi u Skupštini Srbije o formiranju Vlade Srbije.

Tepić je istakla da bi Srbija, u slučaju da su izbori bili slobodni i demokratski, a mediji slobodni i profesionalni, birala stručne i sposobne ministre koju bi vodio stručni premijer, „a ne neko kao Ana Brnabić“.

21.47 Nećemo pristati na sve da budemo deo EU, ali u smislu demokratije, političkog uređenja, to je najbolje za naše građane, izjavila je večeras mandatarka za sastav Vlade Srbije Ana Brnabić i dodala da svaka stranica njenog ekspozea govori o nacionalnoj ambiciji.

Brnabić je, odgovarajući na nastup šefa Poslaničke grupe koalicije NADA Milošu Jovanoviću da ekspoze nema političku viziju, rekla da svaka stranica dokumenta govori o tome, izgradnji infrastrukture, ulaganju u kulturu, obeležavanju nekih važnih godišnjica.

21.43 Šef Poslaničke grupe koalicije NADA Miloš Jovanović izjavio je večeras da poslanici te koalicije neće glasati za izbor Vlade Srbije jer ekspozeu mandatarke Ane Brnabić nedostaje suština, a to je da nema nikakve političke vizije.

Političke vizije nema, jer smo kao narod izgubili svaku nacionalnu ambiciju. Kao Srbi smo zaboravili slavnu prošlost, da smo veliki, stari evropski narod, rekao je Jovanović u raspravi o formiranju Vlade Srbije.

Pored pitanja Kosova i Metohije, kada se utemeljimo identitetski, onda možemo razgovarati o pitanju evropskih integracija, od kojih nema nšta, niti će biti, rekao je Jovanović.

21.30  Živ nisam da čujem odgovor vlade Srbije da li će uvesti sankcije Rusiji, izjavio je večeras šef Poslaničke grupe Moramo – Zajedno Nebojša Zelenović u raspravi o novoj vladi u Skupštini Srbije, i ocenio da je ona da se „prezimi“, na šta je mandatarka Ana Brnabić rekla da će se Srbija boriti koliko god može da ne uvede sankcije Rusiji.

Mi vladu nemamo devet meseci od kako su raspisani izbori, zato što se u državi vodi politika sakrivanja pod kamen, a to znači da se ne odlučuje, rekao je Zelenović u parlamntu u raspravi o novoj Vladi Srbije.
Kako god da se odluči u teškim vremenima, to će da košta državu. Evo doterasno do kraja godine, vlada nam ni ne treba, ocenio je Zelenović.

21.02 U odgovoru Jovanoviću mandatarka je rekla da Vlada nije izgubila nacionalnu ambiciju jer se svaki dan bore za nju i svaki dan to pokazuju, da se bore da Srbija pobeđuje i to ne kao floskula. Rekla je i da je nacionalna ambicija kada popularni sportisti, glumci i influenseri dolaze u Beograd da se vakcinišu i kada se ulaže u sport. Rekla je da to što su Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej toliko dugo bili zatvoreni “kulturni genocid”. Pitala je gde je bila nacionalna ambicija kada je pušten Aljbin Kurti iz zatvora ili tokom martovskog pogroma 2004. ili 2008. kada je, kaže, izdato samo saopštenje nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

20.35 Miloš Jovanović, poslanik DSS, rekao je da od Ivice Dačića očekuje da nastavi kampanju otpriznavanja Kosova, a da od Danice Grujičić da svojom energijom poboljša zdravstvo, ali je kritikovao rušenje kulturnih dobara. DSS i POKS će glasati protiv izbora nove Vlade jer programu hvali suština, odnosno bilo kakva vrsta političke vizije danas. Nje nema jer smo kao narod izgubili bilo kakvu nacionalnu ambiciju, rekao je Jovanović.

20.31 Poslanik Stefan Jovanović iz Narodne je optužio Orlića za skandalozno vođenje sednice i kršenje Poslovnika. Orlić mu je rekao da Poslovnik nije prekršio te poručio da su poslanici Narodne hteli da se fizički obračunaju sa drugim poslanicima.

20.25 Mandatarka je rekla da bi Zelenović trebalo da zna osnovno o zelenoj politici – da ne postoji amortizacija energenata nego balansiranje. Što se tiče Rusa i toga da mi samo želimo da kupujemo gas od Rusa, da vam kažem, mi smo krenuli da diversifikujemo izvore gasa, rekla je Brnabić.

Kredite od Kineza uzimaju jer je procedura brža, za razliku od kredita EU čije su procedure dugačke čime se odugovlači izgradnja projekata. Vlast koja je NIS prodala Rusima optužila je za neodgovorno vođenje države.

20.15 Zelenović je premijerki rekao da se jedini operativni prečistač vode nalazi u Šapcu, čiji je bio gradonačelnik, te rekao da je to mogao da ima i Beograd. Rekao je da vlast uzima kineske kredite jer Kinezi ne pitaju na šta će novac biti potrošen.

19. 56 Brnabić je rekla da je najveći utisak iz govora Zelenovića to što je pet puta pozvao Vladu da zamisli Vesića golog. Rekla je da je to ohrabruje, da to voli, ali da Vesića ne bi želela da zamišljala golog, dok bi Zelenović budućeg ministra zamislio nagog “čak i bez gaća”. Ove njene reči su izazvale smeh poslanika i vlasti i opozicije i samog Gorana Vesića, na šta je mandatarka rekla da je dobro da malo razvesele „ovaj težak dan“. Zelenoviću, koji je rekao da se vlada formira u zadnji čas, je poručila da se nije ušlo u vreme pred ustavni rok za formiranje vlade, te da postoji vremena za rasoravu o politici vlade.

19.50 – Zamislite da je Goran Vesić bez odeće, da je kao od majke rođen, da nema donji veš što je kanalizacija, da nema majicu što je saobraćaj… a da ima jednu značku što je spomenik na Savskom trgu, slikovit je bio poslanik Zajedno-Moramo Nebojša Zelenović, koji je pitao da li bi građani kada bi videli nagom Vesića na ulici mu poručili “Bravo majstore kakvu značku imaš”. Pitao je hoće li Vesić srušiti vilu “svog političkog protivnika” Šapića.

19.44 Nakon što predsedavajući nije dao reč opozicionom poslaniku Aleksiću koji je tražio repliku, već poslaniku Zelenoviću (Zajedno-Moramo), Aleksić se usprotivio dobacivanjem i raspravom sa predsedavajućim Orlićem i zbog toga dobio opomenu.

19.29 Brnabić je ponovila ranije tvrdnje da je predsednik Narodne stranke „nudio“ predsedniku SNS i Srbije Aleksandru Vučić da ga Vučić podrži za predsednika Srbije, a da predsednik naprednjaka bude premijer.

19.25 Burno nakon Jovanovog obraćanja. Poslanik narodnjaka Borislav Novaković je ustao i krenuo ka Jovanovu, a za njim ostali poslanici ove stranke, koji su Novakovića vratili u skupštinsku klupu. Za njim je ostao poslanik Aleksić koji se još neko vreme raspravljao sa naprenjacima koji su takođe napustili svoje skupštinske klupe.

– Ako želite da primenjujemo mere, možemo, poručio je opozicionim poslanicima predsednik Skupštine Orlić, koji su mu dovikivali da to treba da učini kada je u pitanju Jovanov.

Nakon incidenta govorila je mandatarka koja je rekla da razume da je teško da sede u sali, deset godina nakon promena i ekonomskog rasta.

– Teško je slušati sve to i onda hajde da se pesničimo valjda, rekla je Brnabić.

19.15 Šef poslaničke grupe naprednjaka Milenko Jovanov najavio da će imunitet na koji se u sudskim sporovima sa Milenijum timom pozivao Miroslav Aleksić biti “skinut”. Aleksića je kritikovao zbog toga što je govorio koju je imovinu ministru Malom ostavio otac, direktno se obraćajući nekom od poslanika, bez persiranja, upitavši ga “kako spava mirno”.

19.09 Miroslav Aleksić iz Narodne stranke kritikovao je Brnabić zbog, kako kaže, drskosti sa kojom obraća u Parlamentu. Rekao joj je i da ne zna kolika je plata u Srbiji. Poručio je da oduzima građanima novac kroz akcize. Aktuelnu vlast je optužio da je uništila poljoprivredu za poslednjih deset godina, a da je odlazeći ministar poljoprivrede Nedimović “zabio ekser u kovčeg”, te da žele da od Srbije naprave rudarsku koloniju, kao što su uradili u Boru, te da to ponove u Rekovcu, Trsteniku, Loznici i drugim krajevima Srbije. – Uhapsili ste Miškovića i rekli da je to konačni obračun sa korupcijom, a danas smo jedina zemlja koja zaliva korupcija i vi ste prvi koji treba da odgovarate, poručio je i podsetio na afere nekih od ministara.

– Pola vas bi trebalo da bude u zatvoru da je pravosuđe slobodno, naveo je.

18.42 Mandatarka Brnabić, repicirajući Lutovcu, rekla da je dobro za građane da imamo vlasti kontinuiteta, a da je DS dovela do toga da je 440.000 ljudi izgubilo posao, a bivši lider te stranke Boris Tadić je od grafikona sa tim podacima pravio aviončiće u TV studiju.

– Vi ste u stranci čije su vlade pravili strani ambasadori i tajkuni i nikakav problem sa tim niste imali. Doveli ste zemlju do toga da nezaposlenost mladih bude 51 odsto! nezaposlenost je bila 26 odsto. Aman, ljudi! Kako imate obraza da se uopšte bavite politikom?, poručila je Ana Brnabić Zoranu Lutovcu iz DS-a.

18.40 Milenko Jovanović , šef poslanilke grupe SNS primetio je da Lutovac govornik za sahrane. „Prethodni govornik je dokazao da je apostol Veljka Belivuka. Predsednik Vučić im je jedina meta. Da manje mrzite, a više razmišljate ne bi vam se dešavale kontradiktornosti. Ovde nam lekcije o korupciji daju oni koji su opljačkali sve, pa na kraju i sopstvenu stranku koja je sada u blokadi“, rekao je i Jovanović.

18.30 Vlada koju vodi Aleksandar Vučić uspela je da obezbvredi i dinar i evro. Pokvarili biste i nakovanj i čekić, rekao je Lutovac i dodao da Srbija ima više službenih aitomobila nego sve skandinavske zemlje zajedno. Primetio je i da se najavljuje štednja, a pravi se vlada sa desetak ministara više.

On je ocenio da će vlada biti provučićevska, a ne ni prozapadna i proruska. Rekao je da niko od ovih ministara ne bi bio tu da Vučić nije tako odlučio. Skandalozno je i što je Vučić oročio sastav vlade i pre nego što je izabrana, smatra. Lider DS podsetio je i da je Vulin rekao da ako ga ne bude u vladi to će biti zato što su je sastavljale strane ambasade. On je upitao i ko je sastavljao vladu Srbije koju neće poboljšati ni ugledni ljudi koji će biti u njoj.

17.55 Replicirajući Nikoliću koji je rekao da Kosvo treba da se vrati u pravni i politički okvir Srbije i da vlast ne sme da prizna nezavsinost Kosova, mandatarka je rekla da je bezbroj puta već ponovila, kao i predsednik Vučić da nikada neće priznati nezavisnost Kosova. „Kažete da ćemo imati vašu podršku ako ne priznamo nezavisnost Kosova i ako ne uvedemo sankcije Rusiji. Ali pitanje je kako ste onda hteli da idete u koaliciju sa onima koji su za priznanje nezavisnosti Kosova i za uvođenje sankcija Rusiji. Koji su vam bili motivi? Vlast je bio vaš glavni motiv“, replicirala je Brnabić poslaniku Zavetnika.

17.42 Poslanik Zavetnika Dragan Nikolić rekao je da će glasati protiv celog kabineta Brnabić, jer se glasa u paketu, iako bi za neke ministre pijedinačno glasali, uz primedbu da je nova Vlada preglomazna za krizna vremena.

17.25 Mandatarka Brnabić replicirala je i navela da prostora za dekriminalizaciju lakih ili teških droga sigurno neće biti, sudeći po stavovima budućih ministara Danice Grujičić i Bratislava Gašića.

17.21 „Niti sam spominjao legalizaciju mariuhuane, niti bilo šta u vezi sa tim. Samo sam rekao da treba da budemo otvoreni prema svemu, pa i o tim temama. To nije deo premijerkinog ekspoeza. Ali ja hoću o svemu da se priča, iako sam konzervativan čovek. Moja intencija je bila da se o svemu priča i ne želim da se moje reći izvrću“, reagovao je Stefan Krkobabić na izlaganje lidera JS.

17.05 Dragan Marković Palma, šef poslaničke grupe Jedinstvena Srbija rekao je da su svi dosadašnji ministri dobro radili, ali da je najbolji bio Ivica Dačić, nekadašnji šef diplomatije, zahvaljujući kome je, kaže Marković, toliki broj zemalja povukao priznanje nezavisnosti Kosova. On je pohvalio i predsednika Srbije koji doveo toliki broj investitora. Marković je reagovao na zahtev poslanika Stefana Krkobabića koji je zatražio legalizaciju marihuane rekavši da „ako bude dva grama droge u džepu“ i ako to bude deo eskpozea – neće glasati.

16.40 Branimir Jovanović, šef poslaničke grupe SDPS Rasima Ljajića, rekao je da veruje da će vlada raditi u punom kapaciteteu i da će morati da se posveti najveća pažnja životnom standardu građana i stabilnm finansijskom ssitemu. „Čovek mora biti u fokusu svega“, rekao je Jovanović i dodao da SDPS podržava nultu toleranciju prema sivoj ekonomiji, jer svako ko radi usivoj zoni je nelojalna konkurencija koja ne plaća porez.

16.25 Stefan Krkobabić, šef poslaničkog kluba PUPS-a, najavio je da će podržati predloženi kabinet nove vlade Srbije. Naveo je da je ekspoze i program Brnabić razvojni. Vrednosti stav PUPS-a dobio je potvrdu u realnom životu i da penzije prate plate. Rekao je da se u odabir tima nove vlade PUPS nije mešao i da svi predloženi ministri imaju odlične biografije i da ne bi nikog posebno izdvajao.

16.19 – Kada neka žena želi da zatrudni ona svuda vidi trudne žene, kad muškarac voli lepe žene, on ih svuda vidi i kada neko govori o gej propagandi, ne znam šta je njegov problem. Jer Vas narodni poslaniče to baca u problem. Šta vas boli? Uvek to ima neko značenje, da ga ja sad ne tumačim, poručila je Brnabić lideru Dveri koji je govorio o gej propagandi, replicirajući mu više od pola sata. Obradović je upitao Brbabić zbog čega vređa kada ju je pitao ozbiljna pitanja, a nije je pitao kakva je njena diploma , kako se njen brat obogatio dok je ona na vlasti… Mandatarka je rekla da sve što ima ona i njena porodica stekli su van politike i da želi da uradi nešto za svoju zemljiu, a da se za diplomu trudila iako nije Harvard i Kembridž.

15.53 Mandatarka Brnabić je kritike Boška Obradovića okarakterisala kao populizam, podsećajući i njega da je u Parlamentu zahvaljujući Vučiću i smanjenju cenzusa. Brnabić kaže da oni ministri koji su bili deo prošle, a nisu deo ove vlade – nisu izbačeni.
Zamislite da niste uzimali novac iz „Kolubare“ za Dveri, koliko bismo mogli novca da uložimo u naš energetski sistem?, pitala je Brnabić predsednika Dveri, podsećajući na donacije koje su Dveri dobijale od „Kolubare“. Negira da će sa Draganom Đilasom praviti koaliciju.

15.35. Replicirajući Obradoviću, Milenko Jovanov rekao je da ovo jeste Vučićeva vlada. „Zar je to neki problem. On je ubedljivo pobedio u prvom krugu i ima apsolutni legitimitet. I ako ova vlada ne bude vodila Vučićevu politiku mi je nećemo podržavati“, poručio je Jovanov.

15.15.Boško Obradović, poslanik Dveri, čestitao je onima koji su odlučivali da se iz Vlade izbace Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović, Zlatibor Lončar. On je naveo da je Mihajlovićeva, pored Milenka Grčića odgovorna za uvoz struje i da za to treba da odgovara. Pohvalio je i izbor Danice Grujičić i još dvoje ministara, koji su tu da sakriju one sa lažnim diplomamama. On je ukazao da je vlada megalomanska i da govori onaj koji je projektovao parlament projektovao samo 20 mesta za ministre, pa je moralo da budu dodato još osam stolica.

Rekao je da bi se, da je izvorni član SNS zabrinuo, bi se ko su sve ministri i odakle su došli. „Fale vam samo Boris Tadić i Mlađan Dinkić da napravite vezu između dve vlade, ali da če to svakako biti naredne godine kada bude napravljena vlada Vučić-Đilas“.
Obradović je zapitao i kakve veze sa resorima koje će voditi imaju Maja Gojković, Jelena Tanasković i mnogi drugi. Rekao je i da ne može Žigmanov koji se zalaže za NATO da bude u proispsrokoj vladi, ili Edin Đerlek, koji je rekao da će prvo raditi za Sandžak, pa onda za Srbiju.

14.46. Balint Pastor, šef poslaničkog kluba Saveza Vojvođanskih Mađara, najavio je da će uskoro biti potpisan koalicioni sporazum sa SNS i da on ne sadrži kadrobska rešenja, već programske ciljeve. On je rekao da će Ana Brnabić bito rekorderka po broji premijesrkih mandata i da će SV; podržati i njenu najnoviju vladu. Da će u novoj vladi SVM imati osam državnih sekretara i da će doprineti radu Vlade.

14.33. Marinika Tepić iz kluba Ujedinjenih, tražila je od Vladimira Orlića, da opomene Anu Brnabić da ne vređa poslanike opozicije, koji su dobili glasove naroda, te da neko iz opozicije može da predsedava sednicom ako je njemu problem da opomene gospođu Brnabić, te da glasove građana nije dobila mandatarka čije ime je bilo skriveno na izbornoj listi, već je prva bila Danica Grujičić. Orlić je odgovorio Tepićevoj da koristi priliku da malo bude u TV programu.

 


14.13. Odgovorila je i Ana Brnabić, rekla je da je apsolutno tačno da je „pre nas sve bilo propast, ali ja se zbog toga ne radujem“. Da nije bilo toga mogli smo da dođemo do toga da budemo u Luksemburgu, a sada se borimo da budemo bolji od Bugarske, dok smo pre godinu dana bili na začelju na Zapadnom Balkanu, svi drugi sem Albanije bili su bolji od nas, dodala je. Rekla je i da se ponosi što njenu vladu pravi Aleksandar Vučić, a ne strani ambasadori. Najveća mi je čast što sam član SNS, poručila je, rekavši Radomiru Lazoviću, da bi on pravio vladu sa Violom fon Kramon, kao i da treba da bude zahvalan Vučiću, jer mu je spuštanjem cenzusa na tri odsto, omogućio da se prvi put zaposli.

14.11. Lazoviću je replicirao Milenko Jovanov, šef poslaničkog kluba SNS, rekavši da ćemo pomračenja i zone sumraka ostaviti po strani, ali da neki žive kao u hipi komuni i ne razumeju da je osnovna demokratska jedinica politička stranka. Potom je optužio Zeleno levi klub da im je „portparol Veljko Belivuk“. Aludirao je i na to da Ne davimo Beograd pokušava da od pokreta napravi stranku.
„Jeste tačno da jedan deo građana u našoj zemlji i dalje teško živi, što samo govori o razmerama katastrofe koju je ostavla prethodna vlast. I nemojte da se ljutite kada kažem da ste vo Belivukov portparol i da ga vi citirate“, poručio je Jovanov.


13.58. Radomir Lazović iz Zeleno levog kluba,  poručio je Ani Brnabić da „pre vas nije postojao ni točak, i to ste vi izmislili“, ali je dodao da se slaže da je ovo vlada kontinuiteta i potom izneo niz kritika na račun vladajuće stranke, pominjući kriminal, zagađenje i skupe cene životnih namirnica. On je rekao da je je tačno da ova vlada nije ni proruska, ni prozapadna, ona je prosnesovska i da je jako mali broj ljudi blizak SNS prigrabio ogromna bogatstva, kao i da to više ni svi tabloidi SNS ne mogu da sakriju.

13.57. Vladimr Orlić, predsednik Skupštine, obavestio je Aleksandra Olenika iz koalicije Vojvodina, da više nema poslanički klub, odlaskom Tomislava Žigmanova u ministre. I to je bio razlog zbog čega Olenik nije dobio mogućnost da govori o kandidatima za novi kabinet Ane Brnabić.

13.55. Predlog Miroslava Alekisća, šefa poslaničke grupe Narodne stranke, da se duplira vreme za raspravu nije prihvaćen. Vladimir Orlić obavestio je da će parlament raditi bez pauze, kao i da će umesto Ivice Dačića, šef poslaničke grupe SPS, biti Snežana Paunović.

13.54. Mandatarka završila ekspoze, reč su dobili poslanici.

13.53. Živela Srbija, poručila je Ana Brnabić, na kraju ekspozea, rekavši da je ubeđena da će moderna Srbija nastaviti da pobeđuje.

13.50. Pre deset godina prosečna zarada 330 evra, sada je 640, a do kraja preći će 700 evra, u samo deset godina, više smo nego duplirali prosečne plate. U samo 10 godina otvorili smo oko 440.000 novih radnih mesta, nezaposlneost je bila 26 odsto, sada je 8 odsto, minimalna zarada bila je 19.447 dinara, od 1. januara 2023. iznositi 40.000 dinara. Prosečna penzija će biti oko 320 evra, a pre deset godina bila je 203 evra, naglasila je premijerka. Naš BDP će biti oko 60 milijardi evra, a pre 10 godina bio je 33,7 milijardi, što znači da smo stvorili skoro 30 milijardi nove vrednosti i skoro duplirali BDP, dodala je.

Kako je protekao prvi dan debate o Vladi: Brnabić se branila od opozicije koja je napadala ekspoze 2
foto: Printskrin, RTS

13.42.  Ana Brnabić je rekla i da je izbor ove vlade istovremeno i podvlačenje crte 1o godina vlasti SNS. Doneli smo političku stabilnost, Alekandar Vučić i SNS u prethodnih dobijaju podršku građana za to, verovanjem i vrednim radom smo od zemlje kraha, došli smo do društva mogućnosti, poručila je.

13.30. Mandatarka počela poimenično da nabraja imena za ministre, počevši od Ivice Dačića, malo zastala kod ministarstva za demografiju i brigu o porodici, nesiugrna da li je dobro pročitala naziv.

13.35. Podrška našem narodu u regionu biće usmerena na negovanje jezika i pisma, negovaćemo posebne veze sa Republikom Srpskom, poštujući Dejtonski sporazum, i razvijaćemo saradnju sa Bosnom i Hercegovinom, navodi mandatarka u ekspozeu.

13.33. Nama su svetinje srpski nacionalni interesi, i očuvanje međunarodnog prava, to su i naše crvene linije na Kosovu, kaže mandatarka. Dodaje da se nastavlja rad na inicijativi Otvoreni Balkan, kao i da je ta inicijativa otvorena i za Prištinu. Ostajemo posvećeni dijalogu sa Prištinom, ali pre bilo kakvih dogovora, prvi sporazum o normalizaciji, Briselski, mora biti u potpunosti implementiran. Očekujemo od EU, kao potpisnice, i Prištine, obebzede osnivanje ZSO, istakla je Brnabić.

Kako je protekao prvi dan debate o Vladi: Brnabić se branila od opozicije koja je napadala ekspoze 3
foto: Printskrin, RTS

13.30. Brnabić je podsetila na NATO bombardovanje SRJ koje je okrakterisala kao brutalnu agresiju kojom je uvedeno pravo jačeg umesto međunarodnog prava. Dodala je da je kršenje rezolucija SB UN dovela svet u stanje u kakvom danas jeste.

13.23. Govoreći o normalizaciji sa Prištinom, Ana Brnabić je istakla da nije implementirana sama srž Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština. Dodala je da je u interesu Srbije da nastavi reforme na evropskom putu, jer one jačaju našu privredu, i zato što težimo vladavini prava i jačanju institucija.

13.12. Ne smemo da se oslonimo samo na jedan energetski izvor ili partnera, posebno kada se pokažu nepouzdanim, najveći projekat biće naftovod do Mađarske, istakla je mandatarka.

13.10. Apsolutni prioritet biće nova energetska politika Republike Srbije, kao što smo se u prošlom mandatu fokusirali na zdravstvo, rekla je Brnabić. A o tome koliko će to biti teško, citirala je predsednika Francuske Emanuela Makrona, „koji je rekao da trenutak u kojem živimo izgleda kao da je sazdan od niza kriza, od kojih je svaka ozbiljnija od prethodne, dolazi kraj obilja i bezbrižnosti“.

13.09. Mandatarka je podsetila i na borbu protiv mafije i hapšenje kriminalne grupe Velje Nevolje i Marka Miljkovića, napominjući da su obećali beskompromisnu i bespoštednu borbu protiv mafije.

13.08.U oblasti vladavine prava, u prethodne dve godine smo napravili najveće iskorake u proteklih 20 godina, tvrdi ona. „Na transparentan i inkluzivan način, uz učešće stručnih organizacija i organizacija civilnog društva, predstavnika pravnih fakulteta i struke, i uz stalne konsultacije sa Venecijanskom komisijom, pripremili smo ustavne amandmane u oblasti pravosuđa, a u januaru ove godine sproveli i referendum na kome su građani potvrdili da žele da se Ustav Republike Srbije promeni na način koji će depolitizovati pravosuđe i obezbediti nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo“, rekla je mandatarka. Dodala je da će ovo ostati jedna od najvažnijih tekovina prethodne Vlade i rezultata SNS i naše koalicije, kao i da će to sprečiti da se u Srbiji ikada više ponovi sramna „reforma“ pravosuđa iz 2009. godine.

13.05.Mandatarka Brnabić nastavila je da iznosi šta je sve uradila prethodna vlada. Navela je da je Vlada tokom prethodnog mandata započela izgradnju većeg broja autoputeva i brzih saobraćajnica. Podsetila je da se danas se vozom od Beograda do Novog Sada putuje nešto više od pola sata, brzinom od 200 km/h i odmah smo nastavili izgradnju brze pruge od Novog Sada do granice sa Mađarskom, koja treba da bude završena u mandatu ove Vlade. U prethodne dve godine, bez obzira na sve izazove sa kojima smo se suočavali, započeli smo i završili rekonstrukciju i modernizaciju železničkih pravaca Subotica – Horgoš, započeli Niš – Brestovac, a uskoro će početi i Niš – Dimitrovgrad. U mandatu ove Vlade krećemo i sa radovima na izgradnji brze pruge od Beograda do Niša, čija je priprema u toku, rekla je Brnabić.

13.00 „U ovom trenutku imamo 12 projekata u implementaciji u ukupnoj dužini od oko 500 km. Uveliko se radi Ruma – Šabac – Loznica, i završava se most preko Save na autoputu Kuzmin – Sremska Rača. Započeli smo radove na Fruškogorskom koridoru, autoputu Niš – Merdare, radove na izgradnji saobraćajnice Požarevac – Veliko Gradište – Golubac. Završili smo još jednu deonicu autoputa Miloš Veliki, od Preljine do Pakovraća, čime smo napravili obilaznicu oko Čačka. Na obilaznici oko Beograda završena je deonica od Ostružnice do izlaza iz tunela Straževica. Kao jedan od najvećih rezultata prethodne Vlade i istorijskih iskoraka, ostaće to da smo otvorili prvu brzu prugu u Srbiji“, rekla je Brbanić.

13.07.Brnabićeva je podsetila na izgradnje novih bolnica, što je spasilo milione života. „Prvi smo nabavili vakcine i započeli vakcinaciju u decembru 2020. godine“, rekla je mandatarka. Dodala je da je elektronska uprava obezbedila efikasan način za prijavu za vakcine. Istakla je da su tada ljudi iz inostranstva pristigli da se vakcinišu, te podsetila na pomoć Srbije zemljama u regionu, kao i brojnim siromašnim državama na svetu.

„Srbija je, zahvaljujući tome, bila glavna vest u svim svetskim medijima, u najpozitivnijem svetlu – i to u medijima kao što su CNN, BBC, Reuters i ostalim. Srbija je zemlja u koju su ljudi iz inostranstva pohrlili da se vakcinišu, i zemlja koja je pritekla u pomoć drugim državama u regionu, i partnerima iz EU, Afrike i Azije, kojima smo tokom prethodne dve godine donirali vakcine, testove, ali i hranu „, kazala je ona.

Ona je podsetila da je i završen renovirani KC Srbije.

„Započeli smo radove na rekonstrukciji i izgradnji KC Vojvodine (u mandatu ove Vlade završavamo). Nastavili smo da radimo na pripremi tehničke dokumentacije i tendera za rekonstrukciju i izgradnju KC u Kragujevcu (ostaje jedan od prioriteta). Završili smo novi objekat Instituta za kardio-vaskularne bolesti Dedinje 2. Započeli izgradnju nove Univerzitetske dečije klinike, Tiršova 2. Nastavili smo rekonstrukciju i izgradnju ustanova primarne i sekundarne zdravstvene zaštite po celoj Srbiji – od Prokuplja do Kikinde. Tokom pandemije smo 3 puta povećali plate zdravstvenim radnicima – u aprilu 2020. (10 odsto ), januaru 2021. (5 odsto), i januaru ove godine (8 odstp). U decembru 2020. zdravstveni radnici su dobili i jednokratnu finansijsku stimulaciju od 10.000 dinara“, navela je Brbabićeva.

12.54. Ekspoze ima 78 strana i očekuje se da će izlaganje Brbanićeve trajati sat vremena. Ona je podsetila da je pre dve godine, kada je iznosila takođe ekspoze, to učinila u jeku korone i da je tada prioritet bio zdravlje.

12.52. Brnabić ekspoze počela navodima o uspešnoj borbi protiv korona pandemije i izgradnji bolnica i objekata za zdravstvo, kao i o povećanju plata zdravstvenim radnicima.

12.48. Ana Brnabić počela sa izlaganjem ekspozea.

12.46. Odbor za administrativno-budžetska i mandatsko-imunitetska pitanja Narodne skupštine usvojio je danas ostavke nekih narodnih poslanika, od kojih su većina kandidati za ministre u novoj vladi. Među onima koji će napustiti poslaničke klupe su i budući ministri Ivica Dačić, Đorđe Milićević, Rade Basta, Novica Tončev, Tomislav Žigmanov, Milan Krkobabić, Goran Vesić, Aleksandar Martinović, Danica Grujicić, Marija Zdravković. Ostavku je podnela i poslanica Sanja Vuković-Ivančević.

Kako je protekao prvi dan debate o Vladi: Brnabić se branila od opozicije koja je napadala ekspoze 4
foto: M.R. Milenkovic

12.35. Počela je sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti raspravljano o kandidatima za nove ministre. Predsednik parlamenta Vladimir Orlić obavestio je javnost da postoji kvorum za raspravu po samo jednoj tački dnevnog reda, izboru vlade. On je pozdravio predstavnike verskih, kulturnih i političkih zajednica, kao i predstavnike diplomatslog kora koji sednicu posmatraju sa galerije Skupštine.

12.30.Mandatarka i budući ministri već su pristigli u parlament, kao i brojni predstavnici diplomatskog kora, kulturni i verski predstavnici. U toku je sednica Skupštine Srbije, na kojoj će, šest meseci nakon parlamentarnih izbora, biti izabrani novi članovi Vlade Srbije. Kako Danas saznaje ekspoze, koji će na početku sednice predstaviti Ana Brnabić imaće čak 78 strana. Očekuje se da će rasprava trajati danas i sutra, a polaganje zakletve novih članova Vlade trebalo bi da usledi ili sutra popodne, ili u četvrtak.

Kako je protekao prvi dan debate o Vladi: Brnabić se branila od opozicije koja je napadala ekspoze 5
foto: Printskrin, RTS

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari