Poslanica NS Ivana Parlić na sednici u Loznici zatražila trajnu zabranu litijuma 1foto: Printskrin, RTS

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić izjavila je danas, na sednici skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine održanoj u Loznici, da je neophodno doneti trajnu zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji i da nema više šta da se razgovara sa Rio Tintom, jer bi to bio korak unazad.

Šteta još nije nastala, ali smo na korak od nepovratne katastrofe i potpunog poraza Srbije. Moramo da se kao narod uzdignemo i odbranimo, naglasila je Parlić, saopštila je Narodna.

Parlić smatra da bi zabranu iskopavanja litijuma trebalo da podrže svi građani, bez obzira da li su glasali za vlast ili opoziciju, jer bi otvaranje rudnika značilo propast životne sredine.

Zemlja u Srbiji pripada narodu, a ne najvećimm lobistima Rio Tinta Aleksandru Vučiću, Dubravki Đedović ili Ani Brnabić. Meštani sela oko Loznice kažu da se kupaju u reci Jadar i oni hoće da se tu kupaju i njihovi potomci. Priroda mora da ostane očuvana i posle nas, dodala je Parlić.

Rio Tinto je „slučaj najveće korupcije u kojoj učestvuju predstavnici vlast“ i o tome je neophodno sprovesti detaljnu istragu, naglasila je Parlić.

Ona je navela da su poslanici Srpske napredne stranke zakazali paralelnu sednicu odbora u Beogradu, jer su hteli da spreče da se čuje „istina o Rio Tintu i Loznici“.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović rekao je za FoNet uoči sednice da dok god je on predsednik Odbora sednice će se održavati tamo gde se ljudima truju vazduh i voda i kojima je ova zemlja namenila sudbinu ekoloških izbeglica

Jovanović je naveo da zakazivanje sednice u Beogradu pokazuje i koliki je strah naprednjačke vlasti da se suoči sa građanima jer su na sednicu odbora pozvani i građani iz Gornjih Nedeljica, udruženje Ne damo Jadar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.