Poslanici danas o obrazovanju, kulturi, medijima i zajmovima 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Poslanici Skupštine Srbije počeli su objedinjeni zajednički pretres 10 tačaka iz oblasti obrazovanja, kulture i medija.

Obrazlažući prvih šest zakona Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da je reč o zakonima kojima se unapredjuje obrazovanje na svim nivoima.

Govoreći o predlogu Zakona o inovacionoj delatnosti ministar je podsetio da je ta oblast prvi put uredjena 2005. godine, definisana je priroda inovacione delatnosti, donošenje godišnjih programa odnosno projekata i način njihove realizacije.

„Prema planu rada Vlade za 2021. godinu predvidjeno je donošenje ovog zakona kojim se omogućuje uključivanje inovacionog sistema Srbije u evropski istraživački prostor i inovacionu uniju. Inovacioni sistem se usmerava prema istraživanjima koja za rezultat imaju inovacione proizvode i procese koji podstiču privredni i društveni razvoj, a planira se i otklanjanje prepreka za pristup finansijskim sredstvima i daje se podsticaj transferu tehnologija u privredu“, rekao je Ružić.

Dodao je da se zakonska rešenja uskladjuju sa evropskom praksom.

Kada je reč o izmenama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju on je uskladjen sa zakonom o osnovama obrazovanja i vaspitanja i to u delu koji se odnosi na uvodjenje državne mature, rekao je Ružić uz podsećanje da je taj projekat odložen na sledeću školsku godinu za trogodišnje škole, odnosno na 2023-24 za opšteumetničku i stručnu maturu.

Izmene se odnose i na učenike koji zbog zdravlja pohadjaju nastavu od kuće, na pripremnu nastavu za upis na fakultet i na upis učenika koji su se školovali u inostranstvu, ili u stranoj školi u Srbiji.

Izmene Zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju odnose se na dvojezično pohadjanje nastave, bilo na srpskom i engleskom, bilo na nekom od jezika nacionalnih manjina, dodao je ministar.

Ministar je obrazložio i izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja potrebne zbog pripreme za realizaciju ispita kojim se završava odredjeni nivo obrazovanja.

Izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju takodje su potrebne zbog usaglašavanja ovog seta zakona, a novine se odnose na muzičke škole gde izuzetno mogu da se ostvaruje i program srednjeg obrazovanja.

Predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o prosvetnoj inspekciji odnose se na preciziranje odredbi koje su sadržane u zakonima koji su doneti u medjuvremenu, rekao je Ružić i precizirao da se odnose na mogućnost nabavke službene odeće i obuće za inspektora, kao i nadležnosti inspektora na nivou grada, pokrajine ili republike.

Ograničenja za funkcionere

Još četiri zakonska predloga u okviru iste tačke dnevnog reda obrazložila je Ministarka kulture Maja Gojković.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas da je izmenama i dopunama Zakona o javnim medijskim servisima predviđeno da ovi servisi u redovnom informativnom programu i posebnim emisijama posvećenim izbornoj kampanji postupaju u skladu sa principima nepristrasnog, pravičnog, uravnoteženog predstavljanja političkih subjekata.

Gojković je, obrazlažući predloženi zakon koji je na dnevni red sednice Skupštine Srbije uvršten po hitnom postupku, rekla da je predviđeno organizovanje radio i televizijskih duela ili sučeljavanja kako bi se u vidu diskusije raspravila određena aktuelna politička pitanja.

Prema njenim rečima, predloženim Zakonom o javnim medijskim servisima obezbeđuje se finansiranje osnovne delatnosti Javne medijske ustanove Radio-televizije Vojvodine.

„Ovaj zakon je predvideo da se oni mogu finansirati iz takse za javni medijski servis, iz sredstava budžeta, komercijalnih prihoda i ostalih prihoda i da se pored takse u 2022. godini izdvoje budžetska sredstva za delimično finansiranje RTV“, rekla je Gojković.

Prema njenim rečima, u 2022. godini za RTV iz budžeta Srbije biće izdvojeno oko 900 miliona dinara.

Gojković je, govoreći o Predlogu zakona o izmeni i dopuni Zakona o elektronskim medijima, navela da se ovaj propis dopunjuje u delu koji se odnosi na obaveze pružalaca audio-vizuelnih medijskih usluga tokom izborne kampanje.

Propisano je da se objavi tarifa za političko oglašavanje pre početka izborne kapmanje.

Ona je navela da su predviđena ograničenja za javne funkcionere u izbornoj kampanji.

Gojković je rekla da je jedna od odredbi ovog propisa da 10 dana pre dana određenog za glasanje mediji ne mogu da izveštavaju o zvaničnim javnim skupovima na kojima se otvaraju infrastrukturni i drugi objekti, putevi, mostovi, škole, bolnice, fabrike i slično ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika Republike, poslanike i odbornike.

Ona je rekla da su izmene ova dva zakona rezulatat međustranačkog dijaloga.

Izmenom Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis, koji je takođe uvršten u dnevni red sednice po hitnom postupku, predloženo je da se od 1. januara do 31. decembra 2022. godine javni medijski servisi delimično finansiraju iz budžeta Srbije, a delimično iz takse za javne medijske servise, koja se naplaćuje preko računa za utrošenu električnu energiju.

Gojković je rekla da se iznos takse neće menjati u 2022. godini i biće 299 dinara.

Gojković je rekla da je cilj Predloga zakona o kulturnom nasleđu uspostavljanje pravno uređenog i organizovanog sistema zaštite i očuvanja kulturnog nasleđa kroz otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje, proučavanje, vrednovanje, zaštitu, očuvanje, predstavljanje, interpretaciju, korišćenje i upravljanje kulturnim nasleđem.

Ona je rekla da se predloženim zakonom prvi put definiše kulturno nasleđe i da obuhvata nematerijalno kulturno nasleđe, materijalna kulturna dobra koja se nalaze na teritoriji Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, u skladu sa Ustavom Srbije.

Poslanici razmatraju i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Evropske unije o učešću Srbije u programu Kreativna Evropa (2021-2027)

Na kraju, poslanici bi trebalo da glasaju o listi kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, koju je podneo Odbor za kulturu i informisanje.

Poslanici pitali o dešavanjima u Tirani i VD statusu direktora javnih preduzeća

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević danas je ocenio je da se u Tirani dogodio diplomatski skandal, kada su, prilikom protesta zapaljene srpske zastave.

Rekao je da su slične demonstracije organizovane 2019. godine kada je Aleksandar Vučić posetio Tiranu, ali da zabrinjava izostanak reakcije medjunarodne zajednice.

Milićević je pitao kakav će stav povodom jučerašnjih dešavanja u Tirani zauzeti Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada Srbije.

Amela Lukač Zoranić iz Stranke pravde i pomirenja pozvala je na poštovanje zakona o javnim preduzećima iz 2016. godine, po kojem direktor može biti u VD statusu do imenovanja direktora po konkursu i da to ne može da traje duže od jedne godine.

„Na terenu imamo kršenje zakona, na primer u Novom Pazaru, a verovatno i u drugim gradovima, isto lice je u VD statusu četiri godine, prvo u Parking servisu, sada u Gradskoj čistoći, a VD direktora ima i Zavod za urbanizam“, rekla je poslanica.

Poslanik SNS-a Ljubiša Stojmirović pitao je vladu kada će uputiti skupštini Zakon o udžbenicima. On je rekao je da se godinama vrši pritisak na Srbiju da zaboravi svoju prošlost i istoriju, kako bi „zločinci opravdali svoje zločine koje su počinili tokom bombardovanja“.

Poslanik smatra da država treba zda „pruži ruku“ Zavodu za udžbenike, „da mu omogući da radi, da se izaberu čestiti, moralni autori i patriote da pišu kako je bilo, a ne da se obrazovanje prepusti onima koji će za hrpu para izdati državu i pisati gluposti.“

Poslanici su nakon toga utvrdili dnevni red u koji su po hitnom postupku ubačeni i zakoni o finansiranju RTS-a i drugih javnih medijskih servisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari