Poslanici danas postavljaju pitanja, zatim predlog zakona i polaganje zakletve Dolovac 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Skupština Srbije nastavila je danas sednicu, a pre razmatranja predloženog zakona poslanici postavljaju pitanja Vladi Srbije i državnim institucijama.

Poslanik sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ Milija Miletić apelovao je da se reše problemi u Elektronskoj industriji (EI) Niš u čijem posedu je, kako je kazao, „veliki broj radioaktivnih gromobrana“.

„Kada će se obezbediti sredstva da se ti radioaktivni gromobrani demontiraju i stave van funkcije“, pitao je Miletić.

Poslanik PUPS-a Stefan Krkobabić pitao je kada se može očekivati Zakon o socijalnom preduzetništvu, kako bi se podstaklo zapošljavanje najugroženijih kategorija stanovništva.

„Smatramo da je socijalno preduzetništvo najbolji način za rešavanje problema ranjivig grupa“, rekao je Krkobabić.

Nina Pavićević iz SPS-a pitala je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kada se planira početak radova na izmeštanju pruge iz centra Niša, jer se rokovi za završetak obilaznice stalno pomeraju.

„To bi poboljšalo kvalitet života građana, ali i bebednost u saobraćaju“, rekla je poslanica ali je dodala da to zahteva i rušenje brojnih kuća i zgrada.

Poslanik sa liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ Aleksandar Mirković rekao je da će govoriti o bezbednosti i ljudskim pravima predsednika Srbije i pitao da li strukture bezbednosti vode računa o bezbednosti porodice Aleksandra Vučića, posebno njegovog sina Danila, kojeg mediji, kako je kazao, „na najbrutalniji način povezuju sa kriminalom“.

Mirković je rekao da je već sedam dana na delu satanizacija i kriminalizacija potodice Vučić, „pa ako se nešto desi, da građani kažu da se to i očekivalo“.

Poslanik je pokazao i predlog rezolucije iz 2016. godine o Srebrenici koji je, kazao je, potpisala i Marinika Tepić i rekao da je to identično ovome što se danas traži u Bosni i Hercegovini, kao i da se osuđuje čitav srpski narod.

On je molio predsedavajućeg da ako se ta rezolucija ne može vidljivije naći na sajtu, njen tekst umnože i podele poslanicima.

Predsedavajući Vladimir Orlić uputio je poslanika i građane da na sajtu Skupštine mogu, u arhivi, da pronađu sve akte koji su ikada predati Skupštini.

Orlić je ocenio da su evidentirani „svi sramni postupci“ poslanika godinama unazad.

Posle postavljanja pitanja poslanici će razmatrati Predlog zakona o potvrđivanju Odluke Zajedničkog komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi broj 1/2021 o izmeni Aneksa 4 Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi (CEFTA 2006), kojim se utvrđuje Protokol o definiciji pojma „proizvodi sa poreklom“ i metode administrativne saradnje iz člana 14. stav 1. i 3. i ukidanju i zameni Odluka Zajedničkog komiteta Sporazuma o slobodnoj trgovini u Centralnoj Evropi broj 3/2013 i 3/2015.

U 13.30 časova republički javni tužilac Zagorka Dolovac položiće zakletvu pred poslanicima.

Poslanici će od 16.00 do 19.00 časova postavljati pitanja Vladi Srbije, a zatim će glasati o tačkama dnevnog reda ove sednice.

Poslanici su juče razmotrili predloge zakona o izmenama Zakona o kulturi i Zakona o bibliotečko- informacionoj delatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari