Poslanici EP počeli debatu na čijem dnevnom redu je i rasprava o izborima u Srbiji 1EP/uživo/printskrin

Nakon prepodnevnog dela predviđenog za glasanje, poslanici Evropskog parlamenta nastavili su plenarno zasedanje u Strazburu, na čijem dnevnom redu je i rasprava o izborima u Srbiji, za koju se očekuje da će tokom popodneva ili predveče doći na dnevni red.

Podsetimo, kako piše EWB, usmeni zahtev da se tema izbora u Srbiji uvrsti u dnevni red podnele su četiri grupe u Evropskom parlamentu: Socijalisti i Demokrate (S&D), Obnovimo Evropu (Renew Europe), Zeleni i Levica.

Poslanik S&D i član misije EP koja je posmatrala izbore Andreas Šider rekao je da su izbori u Srbiji bili obeleženi nepravilnostima, uključujući i fantomske birače, pritisak na birače, dominacija predsednika Srbije i vladajuće partija i sistemska prednost vladajućih partija.

“Kada su međunarodni posmatrači, uključujući i Evropski parlament, progovorili o ovim problemima, vlasti u Srbiji kao i predsednik napali su međunarodne posmatrače. Srećan sam što se većina grupacija složila da održi raspravu na ovu temu tokom ovog plenarnog zasedanja”, rekao je Šider.

Poslanici EP počeli debatu na čijem dnevnom redu je i rasprava o izborima u Srbiji 2
EP/uživo/printskrin

Osim rasprave, poslanici Evropskog parlamenta glasaili su da se na ovu temu usvoji i rezolucija o izborima u Srbiji tokom narednog zasedanja Evropskog parlamenta.

Predlog za raspravu podržalo je 270 poslanika, dok je 37 bilo protiv. Predlog za rezoluciju tokom narednog zasedanja usvojen je sa 185 glasova za i 105 protiv, piše EWB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari