Poslanici o krađama, o deci, tastu, bratu, žutima i američkom ambasadoru 1Foto: print screen RTS 2

U Skupštini Srbije poslednja dva sata vodi se oštra polemika između vlasti i opozicije o krađama, medijima, falsifikatima, o tome ko sa kim sarađuje i želi u vlast, a ko se bori za bolji život građana.

Uz kvalifikacije kao što su lopov, lažov, tajkun, pljačka, sramota, uz pominjanje članova porodice, rasprava se s vremena na vreme dotakne budžeta ili nekog drugog zakona, ali to traje veoma kratko.

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da ministar finansija Siniša Mali i predsednik skupštine Vladimir Orlić često pominju njenu stranku i „vreme njene vlasti“, a da je upravo Mali bio deo vlasti kada je, kako je rekla „Srbija rasprodata u bescenje“.

„To je bilo vaše vreme, naše vreme tek dolazi i tad neće biti mesta za potrošene kadrove, a ponajmanje za one koji se okoristili obavljajući državne zadatke“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je ukazala i da je sada smanjen deo budžeta gde su investicije u vojsku i policiju i pitala da li je taj deo budžeta pisao amaerčki ambasador.

„Zašto ste dozvolili da Kristofer Hil sleće helikopterom u Rašku i Novi Pazar, zar će njemu vojska da podnosi raport. Nikad tako neko srpskog vojnika nije ponizio, ko je on da naređuje povlačenje iz kopnene zone za 24 sata, a mi da kažemo ne, nego ćemo za dva sata“, rekla je poslanica.

Naprednjacima je poručila da tako kako se odnose prema opoziciju „budu hrabri i odlučni kad im dođe velika petorka“.

Osvrnula se i na optužbe da su Dveri dobijale novac od Kolubare.

„Pominjete Kolubaru? Pa viste je u pečenjaru pretvorili“, rekla je predsednica Zavetnika

Poslanica Srpske napredne stranke Marina Raguš u replici joj je čestitala rođenje blizanaca i rekla da joj je drago što će „država brinuti o njima“ i navela koliko će novca poslanica dobiti za rođenje dece.

Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbije istakao je da je nasilje drugo ime za SNS, ali da on „očekuje da će od Svetog Nikole stvari biti drugačije“.

Osvrnuo se na zakone o medijima koji su na dnevnom redu i koji predviđaju povratak države u vlasništvo medija preko Telekoma.

„To radite kako bi se borili protiv istine i ne možete da se pomirite sa tim da nije sve pod vašom kontrolom“, rekao je Aleksić i dodao da je to alat vlasti „da lažima manipulacijama i propagandom širi nasilje, napada opoziciju i targetira sve koji se usude da misle drugačije“.

Aleksić je naveo da vlast ovih dana reciklira laž o navodnoj proneveri novca Aleksića i njegovog tasta, te da je on dobio već dve presude kada je tužio medije zbog te lažei.

„Inače, ovo je predizborni budžet za bogataše“, rekao je Aleksić i dodao da oni koji su bliski Aleksandru Vučiću imaju jahte, zgrade i hotele, dok se povećanje prihoda države planira većim PDV-om na uvoz i od akciza za gorivo.

Govorio je i o kreditima za puteve, rasprodaji prirodnog bogatstva, najmanjoj rudnoj renti u svetu, Mileniju timu, firmama Zvonka Veselinovića, kao i da je od uzetih kredita „mogao da se sagradi autoput do Pekinga“.

Ministar Mali je nakon toga čitao taksativno primere iz neimenovanog izveštaja o navodnm proneverama iz 2008. godine, Aleksića i njegovog tasta, dok mu je Aleksić rekao da je spreman da se protiv njega sprovede istraga, što se do sada nije desilo.

U raspravu se s vremena na vreme sa mesta predsedavajućeg uključivao i Vladimir Orlić koji je pokazivao fotografije Zavetnika sa Draganom Đilasom i ostalim predstavnicima opozicije, i ponavljao da su oni svi u koaliciji.

Milica Đurđević Stamenkovski poručila je u replici da bi bilo lepo da Orlić jednom siđe u klupu i javi se za reč ako želi da polemiše.

Ministru Malom rekla je da je bila u pravu kada je ranije rekla da Mali i njegov brat uređuju portal Novosti, jer su se za vreme rasprave na tom sajtu pojavila dva afirmativa teksta o ministru, a kritike Dveri i Zavetnika kako „žele u vlast sa žutima“.

„Ministre Mali pa vi ste žući od košulje Srđana Milivojevića. Ne možete da nas obojite nikako jer mi ne skrivamo prošlost. Razgovaraćemo sa kolegama iz opozicije da se sačuvamo od izborne krađe“, rekla je predsednica Zavetnika.

Poslanici inače na dnevnom redu imaju Budžet za narednu godinu i još 59 tačaka o kojima se raspravlja objedinjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari