Bratislav GašićFoto: Beta/Miloš Miškov

Poslanici Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i Jedinstvene Srbije najavili su tokom prepodnevnog zasedanja Skupštine Srbije da neće glasati za smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, o čemu se na zahtev opozicije raspravlja zbog njegove odgovornosti za dva masovna ubistva početkom maja u Beogradu i okolini.

Poslanik SDPS Vladimir Jovanović je rekao da će poslanici te stranke podržati formiranje anketnog odbora u Skupštini Srbije, koji treba da utvrdi uzroke koji su doveli do tih ubistava, ali da neće podržati i smenjivanje Gašića.

„Nelogičnost je da se traži smenjivanje ministra policija, a da nije formiran anketni odbor“, kazao je Jovanović.

Poslanik Đorđe Kosanić je rekao da poslanička grupa Jedinstvena Srbija neće glasati za smenjivanje Gašića, navodeći da nije ni trebalo da o tome raspravlja Skupština. Kosanić je rekao da bi smenjivanje ministra na takav način dovelo do „društva sa nestabilnim političkim sistemom“.

Poslanik SPS-a Radovan Arežina je kazao da dva ubistva – u beogradskloj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca „sigurno nisu nešto što je moglo da se predvidi i spreči“ i pozvao da se rokovi za predaju nelegalnog oružja produže do kraja leta.

„Predlog za ostavku je upitan, SPS neće glasati za smenjivanje Bratislava Gašića“, rekao je Arežina.

Da Gašić ima odgovornost za dva masovna ubistva izjavila je poslanica Moramo – Zajedno Danijela Nestorović, navodeći da je to zato što nisu poštovani „ni Ustav, ni pravni okviri“ o kontroli dozvola za oružje i rada streljana, zbog čega smatra da je opravdan zahtev za smenjivaje ministra.

Ona je rekla da je na svoje pitanje MUP-u o radu streljana dobila odgovor da je MUP 4. maja, dan posle masovnog ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, naložio kontrolu rada svih streljana ,uključujući i zabranu pristupa maloletnim licima, a da pre toga nije vršena nikakva kontrola rada streljana.

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić je rekla da niko iz opozicije ne kaže da je neko iz vlasti direktno kriv za dva masovna ubistva, ali da su „odgovorni za potpunu kriminalizaciju našeg društva“ i za „mentalno i duhovno nasilje koje uzima danak“.

Parlić je pitala kako je moguće „da dete od 13 godina postane utrenirani specijalac“ i dodala da je njegov otac bio blizak visokim funkcionerima Srpske napredne stranke. Na to je poslanik SNS Milenko Jovanov kazao da ne postoji nijedan podatak da je otac deteta bio blizak s nekim iz vrha SNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari