Poslanici Skupštine Srbije izglasali sve predložene zakone i odluke 1Foto: Fonet/ Aleksandar Barda (arhiva)

Poslanici Skupštine Srbije su danas izglasali Predlog Zakona o Nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma, koji je podnela Vlada.

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da se tim zakonom sprovodi aktivnost predvidjena Akcionim planom za Poglavlje 24 pregovora Srbija-EU „Pravda, sloboda i bezbednost“.

Popović je istakla da je borba protiv terorizma jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i da uspostavljanje Nacionalne baze podataka o tome predstavlja deo opštih napora zemlje za unapredjenje sistema za prevenciju i borbu protiv terorizma.

„Pristup bazi podataka imaće MUP, Ministarstvo spoljnih poslova, Bezbednosno-informativna agencija (BIA), Vojno-bezbednosna agencija (VBA), Vojno-obaveštajna agencija (VOA) i Uprava za sprečavanje pranja novca, Republičko javno tužilaštvo, Tužilaštvo za organizovani kriminal i svi drugi državni organi kojima je pristup neophodan radi izvršavanja poslova u oblasti sprečavanja terorizma“, rekla je Popović.

Poslanici su danas glasanjem odobrili i državne garancije Srbijagasu od 66 miliona evra za gasifikaciju Borskog i Zaječarskog okruga, kredit od 28 miliona evra za izgradnju razvodnog gasovoda Leskovac-Vranje i garanciju od 75 miliona evra za kredit za gasifikaciju Kolubarskog okruga i izgradnju razvodnog gasovoda Beograd-Valjevo-Loznica.

Poslanici su prihvatili i izveštaje koji odnose se na 2020. godinu o radu Komisije za kontrolu državne pomoći, Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Izveštaj o sprovedenom monitoringu koji je podnela Kancelarija za javne nabavke i Godišnji izveštaj Komisije za hartije od vrednosti.

Skupština Srbije rad nastavlja 16. juna, petim vanrednim zasedanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari