Poslanici Skupštine Srbije o predlogu Zakona o muzejima, a ponovo i o Đilasu 1Foto: Fonet/ Aleksandar Barda (Arhiva)

Poslanici Skupštine Srbije su danas najavili da će glasati za predlog Zakona o muzejskoj delatnosti. Poslanik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić posebno je podržao najavu da će se muzejska delatnost verskih zajednica urediti posebnim zakonom, „s punim osećajem za kulturni identitet i muzejsku građu verskih zajednica i crkava“.

Ministarka kulture Maja Gojković istakla je da u Beogradu postoji Jevrejski muzej, da je u najavi muzej pri katoličkoj crkvi i islamskoj zajednici.

Poslanica SDPS-a Nataša Mihailović Vacić ukazala je da muzej ne sme da bude „nedodirljiva i lažno važna“ institucija, već treba stvoriti atmosferu u kojoj će muzej biti potreban ljudima.

„Potrebno je podstaći i omogućiti saradnju muzeja organizovanjem putujućih izložbi kako bi se kultura maksimalno približila gradjanima i da ne moraju svi da dolaez u Beograd ili Novi Sad da bi videli značajnija dela“, rekla je poslanica.

Poslanik Saveza vojvodjanskih Madjara Nandor Kiš rekao je da je zakon bio neophodan kako bi se rešili problemi neadekvatnog prostora, uslova za čuvanja muzejske gradje i saradnje medju muzejima.

Stanislava Janošević s liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, posle izlaganja o kulturi, rekla je da ima mnogo nekulture u društvu i da je „nekulturno odstraniti novac gradjana kao što je uradio Dragan Djilas“.

Poslanica je iznela niz optužbi na račun predsednika i podpredsenice Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i Marinike Tepić, rekla da „lažu“, „provociraju novinare“ i da je „sve to nekulturno“.

„Kulturno bi bilo da priznaju svoja nedela koja će svakako biti razotkrivena“, rekla je Janošević.

Poslanici su posle toga ipak nastavili da govore o dnevnom redu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari