Poslanici u aprilu usvojili 14 zakona nakon pauze 1

Nakon više od mesec i po dana pauze narodni poslanici i poslanice našli su se, 19. aprila, ponovo u poslaničkim klupama.

Nakon završetka kampanje i održavanja izbora za predsednika Republike na zakazivanje sednice Narodne skupštine čekalo se još dve nedelje, dok se po rečima predsednice Maje Gojković ne ispune bezbednosni uslovi usled održavanja protesta ispred Narodne skupštine.

Tokom aprila narodni poslanici i poslanice proveli su ukupno četiri dana u plenumu i za to vreme usvojili su ukupno 14 zakona, što je u proseku tri i po usvojena zakona u jednom danu. Ukupno 12 usvojenih zakona su međunarodni sporazumi i ugovori dok su dva nova zakona. Četiri nova predloga zakona, koje je podnela Vlada Republike Srbije, ušla su u proceduru tokom aprila.  Pored plenuma, poslanici su bili aktivni i na sednicama odbora, pa je tokom aprila održano ukupno 13 sednica odbora.

Narodna skupština usvojila je većinom glasova narodnih poslanika Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o Evropskom šumarskom institutu, Predlog zakona o potvrđivanju Protokola o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, Predlog zakona o potvrđivanju Doha Amandmana na Kjoto protokol uz Okvirnu konvenciju Ujedinjenih nacija o promeni klime, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o učešću u Srednjoevropskom programu univerzitetske razmene (“CEEPUS III“), koje je podnela Vlada.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i ostalih članica Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi o sedištu Sekretarijata Inicijative za reformu obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Poljske o saradnji u borbi protiv organizovanog i drugih vidova kriminala i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Savezne Republike Nemačke o saradnji u oblasti bezbednosti, koje je podnela Vlada.

Većinom glasova narodnih poslanika usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Bugarske o izmeni Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Bugarske o policijskoj saradnji, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Češke o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o plovidbi rekom Tisom, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Države Katar o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, koje je takođe podnela Vlada i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Rumunije o socijalnoj sigurnosti, koje je podnela Vlada.

Na Drugoj sednici usvojeni su i Predlog zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji i Predlog zakona o transfuzijskoj medicine.

Tokom Druge sednice prolećnog zasedanja potvrđeni su mandati novim narodnim poslanicima: Veri Jovanović (SNS), Jelisaveti Veljković (PUPS), Dušanu Milisavljeviću (DS) i Filipu Stojanoviću (SRS). Narodnim poslanicima Veri Jovanović i Filipu Jovanoviću ovo će biti prvi poslanički mandat dok su Dušan Milisavljević i Jelisaveta Veljković već učestvovali u radu Narodne skupštine u prethodnim sazivima.

Narodni poslanici su većinom glasova usvojili Predlog odluke o prestanku funkcije Zaštitnika građana Saše Jankovića. Predlog odluke ušao je u proceduru Narodne skupštine 28. februara i našao se na dnevnom redu Prve sednice Prvog redovnog zasedanja. Zbog pauze u radu Narodne skupštine tokom predizborne kampanje, Predlog odluke je usvojen 21. aprila.

Vlada Republike Srbije uputila je u proceduru Narodne skupštine Predlog za izbor Tužioca za ratne zločine. Predloženi kandidati su Snežana Stanojković, zamenica javnog tužioca u Prvnom javnom tužilaštvu u Beogradu i Milan Petrović, zamenik Tužioca za ratne zločine.

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari