Poslanici usvojili zakon koji omogućava isplatu novčane pomoći od 5.000 dinara mladima 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas zakone kojim se omogućava isplata novčane pomoći od 5.000 dinara mladima i povećanje penzija od devet odsto, a potvrdili su kredit uzet od Abu Dabija, kredit za most preko Save i zajam za prečišćavanje otpadnih voda.

Skupština je za svog potpredsednika izabrala poslanika Pokreta obnove Kraljevine Srbije Vojislava Mihailovića, koji je bio jedini kandidat za tu funkciju, a izabran je glasovima 167 poslanika.

Skupština je usvojila Predlog zakona o Privremenom registru državljana Srbije od 16 do 29 godina kojima će biti uplaćena novčana pomoć. Za usvajanje zakona je glasalo 137 poslanika, protiv je bilo devet, uzdržanih osam, a nije glasao 21 od 175 prisutnih poslanika.

Usvojen je i predlog zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se omogućava povećanje penzija od devet odsto. Za zakon je glasalo 150 poslaniku, šest je bilo uzdržano, a 18 nije glasalo.

Izglasan je i predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Vlade Srbije i Fonda za razvoj Abu Dabija za finansiranje podrške budžetu Srbije od milijardu dolara. Za zakon je glasalo 138, protiv je bilo 35, a nisu glasala dva poslanika.

Potvrđen je i Ugovor o kreditu u iznosu od 79,9 miliona evra za most na Savi kod francuske banke BNP Paribas, koji je osiguran kod Kineske korporacije za osiguranje kredita. Za taj zakon je glasalo 138 poslanika, protiv je bio 31, a nije glasalo šestoro poslanika.

Poslanici su potvrditi i Sporazum o zajmu KfW banke iz Frankfurta za program „Vodosnabdevanje i prečišćavanje otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji“. Za zakon je glasalo 139 poslanika, a protiv ih je bilo 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari