"Pametno i oportuno rebrendiranje": Sagovornici Danasa o promeni imena poslaničke grupe "Ujedinjeni" u "Pravac Evropa" 1Foto: Pravac Evropa https://pravacevropa.rs/ideja/

Uvek je dobro kad se neka politička grupacija, koalicija ili poslanička grupa jasno vrednosno odredi. Ovo je pametno i oportuno rebrendiranje „Ujedinjenih“, ali pitanje je da li će ova krilatica biti potentna u Srbiji poput pokreta „Evropa sad“ u Crnoj Gori. To kažu sagovornici Danasa komentarišući promenu imena poslaničke grupe „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ u „Pravac Evropa“.

Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu, za Danas kaže da je jasno da se koalicija na čelu sa SSP-om ideološki profilisala i definisala jasno svoj glavni politički cilj, a to je hitno pristupanje Srbije EU.

– Vrlo verovatno da će im to biti i jedan od slogana za predstojeće izbore, tako da je ovo rebrendiranje pametno i oportuno. Ovakav naziv ostavlja prostor i drugim udruženjima i organizacijama da im se pridruže u ostvarivanju ovog cilja – navodi on.

A Jovana Gligorijević, novinarka Vremena, smatra da je to dobro jer poručuje građanima koje političke vrednosti želi da zastupa ta poslanička grupa.

– S druge strane, građanima koji samo sporadično prate zasedanja parlamenta, može da bude zbunjujuće. Ipak, uvek je dobro kad se neka politička grupacija, koalicija ili poslanička grupa jasno vrednosno odredi, što ovde jeste slučaj – kaže ona za Danas.

Dok Nikola Parun, marketinški stručnjak, podseća da je „pravac Evropa fraza naslednica slovenačke parole “Evropa zdaj!”, lansirane pred raspad SFRJ ali i u godini velikog entuzijazma prema evrointegracijama u Istočnom bloku nakon konačnog sloma komunizma.

– Videli smo je u obliku “Evropa sad” i mladog pokreta u Crnoj Gori koji je ostvario veliki uspeh na poslednja dva izborna ciklusa u toj zemlji. Takvu potentnost ovaj slogan neće imati i u Srbiji ali dobro je da najrelevantnija opoziciona grupacija konačno zauzima otvorene i jasne prozapadne pozicije. To će doprineti diferencijaciji na političkoj sceni ali i njihovoj borbi protiv vlasti koja je pre podne potpuno prozapadna, a popodne i nije baš – zaključuje Parun.

Podsetimo, Marinika Tepić, predsednica poslaničke grupe Ujedinjeni navela je juče da na žalost ova vlast 10 godina pokazuje da nema ni znanja, ni kapaciteta, a ni želje da Srbiju uvede u EU.

„Cinična je izjava ministarke za evrointegracije Tanje Miščević da tobož do 2025. ova vlast može da ispuni uslove za status punopravnog člana Evropske unije. Ova vlast je najdirektnija prepreka Srbije za punopravno članstvo u EU, ova vlast je blokirala proces intergracija već pet godina“, navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari