Poslanički klub NADA podneo inicijativu za vraćanje iz Bugarske u Srbiju moštiju Kralja Milutina Nemanjića 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

Poslanički klub koalicije NADA je na 701. godišnjicu od smrti jednog od naših najznačajnijih vladara, uputio je skupštinskom odboru za kulturu i informisanje zahtev da se zatraži od Ministarstva kulture da uputi zvaničan zahtev Bugarskoj da dozvoli vraćanje moštiju našeg svetog Kralja Milutina.

„Mi predlažemo da se Kralj Milutin premesti na Kosovo i Metohiju, u manastir Gračanicu, njegovu najznačajniju zadužbinu. Uveren sam da bi na taj simboličan način Srbija još jednom, jasno pokazala i dokazala celom svetu čije je Kosovo i Metohija. Ubeđen sam da bi ovom događaju prisustvovale desetine hiljada Srba i da bi on bio sa velikom pažnjom propraćem od strane medija celog regiona i Evrope. Ovo je naročito važno učiniti sada u vreme najvećih pritisaka na Srbiju da se odrekne svoje južne pokrajine i prizna nelegalnu secesiju“ – izjavio je narodni poslanik i predsednik POKS, jedan od lidera koalicije NADA Vojislav Mihailović.

 

Mihailović je podsetio da mošti Kralja Milutina od 1460.godine počivaju u crkvi Svete Nedelje u Sofiji i da je prvi zahtev za njegovo vraćanje u Srbiju u obnovljenu Pećku patrijaršiju upitio ruski Car Ivan IV Grozni još u 16. veku, ali da to Turci nisu dozvolili. Takođe, da je poslednji zahtev uputila Kraljevina Srbija početkom 20.veka, ali je odbijen od strane Bugarske.

„Sramota je za našu državu da i posle 16 godina otkako je Sinod Bugarske pravoslavne crkve (2006. godine) dao dozvolu za prenos moštiju ovog jednog od najznačajnijih srpskih vladara, još uvek nije podnet zvaničan zahtev sa naše strane da se sveti kralj vrati u svoju zadužbinu i otadžbinu. Krajnje je vreme da se ova nepravda prema njemu i celom srpskom narodu ispravi“ – dodao je Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari