Poslanički klub SNS brojaće oko 90 poslanika, duplo manje nego u prošlom sazivu 1Foto: FoNet Aleksandar Barda

Najmanje 16 poslaničkih grupa biće formirano u Skupštini Srbije, nakon što ona bude konstituisana i verifikovani mandati poslanilka. Čak tri poslanička kluba biće formirana sa liste Aleksandar Vučić – “Zajedno možemo sve”. A kada naprednjaci koalicionim partnerima podele poslaničke mandate, samom SNS će ostazi nešto više od 90 mandata, što je polovina u odnosu na prošli saziv kada je njihov poslanički klub brojio 188 članova.

Prema informacijama Danasa shodno koalicionom sporazumu sa Srpskom naprednom strankom, Partiji ujednjenih penzionera Srbije pripašće šest mandata, što je dovoljno za formiranje poslaničkog kluba, ali manje u odnosu na prošli saziv. U tom sazivu PUPS je imao devet poslaničkih mandata.

Socijaldemokratska partija Srbije Rasima Ljajića imaće sedam poslaničkih mandata, koliko i u prošlom sazivu.

“U okviru liste i naše koalicije ćemo se dogovarati kako je najcelishodnije da se organizujemo u parlamentu, da li kroz poseban poslanički klub, kao do sada, ili na neki drugi način”, kaže Ljajić za Danas.

Socijalisti će kao i u prošlom sazivu imati poslanički klub sa 24 poslanika, dok će poslanički klub Jedinstvene Srbije brojiti osam.

Četiri poslanika manje nego u prošlom sazivu imaće Savez vojvođanskih Mađara, tri će imati Partija pravde i pomirenja, isto koliko i u prošlom sazivu.

Ujednjeni za pobedu Srbije u republičkom parlamentu mogu da imaju čak četiri poslanička kluba, ukoliko se tako dogovore.

Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa imaće dvanaest poslaničkih mandata i samim tim svoj poslanički klub. Isti broj poslanika imaće i Narodna stranka Vuka Jeremića, dok Demokratska stranka Zorana Lutovca može da formira poslanički klub od čak deset poslanika, koliko su dobili u raspodeli. Pokret slobodnih građana Srbije sa tri poslanika ima mogućnosti stvaranja poslaničkog kluba zajedno sa jednim poslanikom PZP i jednim iz sindikata Sloga .

Zavetnici ne moraju da razmišljaju o deobi mandata i u budućem sazivu gde će imati deset poslaničkih mandata.

Žika Gojković, već je najavio da će njegova frakcija POKS-a imati svoj poslanički klub, tako da Bošku Obradoviću preostaje mogućnost formiranja još jednog poslaničkog kluba, istog po brojnosti.

Na ravne časti članovi koalicije NADA podelili su poslaničke mandate, tako da će i DSS i POKS Vojislava Mihailovića imati poslaničke klubove od po sedam mandata. Generalu Božidaru Deliću pripao je jedan mandat, ali se pretpostavlja da će on umesto samostalnog delovanja izabrati poslanički klub sa DSS-om.

I u koaliciji Moramo koja ima 13 mandata,već su odlučili koliko će kojoj opciji pripasti poslaničkih mandata. Za sada je sigurno da “Ne davimo Beograd” sa sigurnošću može da računa na samostalno delovanje u parlamentu, obzirom da će imati pet poslaničkih mandata. Nebojši Zelenoviću pripašće 4 mandata, koliko i Aleksandru Jovanoviću Ćuti. U koaliciji Moramo još nisu odlučili kako će nastupati u parlamentu, da li kao dva ili jedan poslanički klub.

Poslaničku grupu može da čini najmanje pet poslanika, a poslanik može da bude član samo jedne poslaničk grupe. Prednost poslaničkih klubova je velika, jer oni imaju mogućnost predlaganja svojih članova u Odbore i skupštinske delegacije, ali imaju i veće skupštinsko vreme za raspravu na sednicama parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari