Poslanik u Bundestagu: Vučić neće rizikovati saradnju sa EU, okrenuće leđa Rusiji 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće rizikovati da se čvrsta saradnja sa Evropskom unijom (EU) prekine, jer bi tako sebe doveo u opasnost, izjavio je za list Nova poslanik SPD u Bundestagu Josip Juratović, dodajući da je uveren da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić okrenuti leđa Rusiji i orijentisati se ka Zapadu jasnije nego ikad.

Juratović je rekao da je današnja poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca Beogradu i Prištini od velikog značaja, naročito u vreme globalnih kriza, jer je region Zapadnog Balkana „područje koje je jako osetljivo na strane uticaje, odnosno krize“.

„Zato će i ta poseta imati, pre svega, cilj očuvanja i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana“, kazao je Juratović i dodao da se Srbija odlučila na put u EU, što je dobro, ali se isto tako očekuje i EU solidarnost u borbi za očuvanje međunarodnih konvencija koje je i Rusija potpisala, a koje je Putinov režim agresijom na Ukrajinu ozbiljno ugrozio.

„Ignorisanje i odugovlačenje odluka o uvođenju sankcija Rusiji ne idu u prilog Srbiji, jer će se suočiti potencijalno s negativnom stavom u vezi s njenim ponašanjem koje nije u skladu sa spoljnom politikom EU“, naveo je Juratović.

Prema njegovim rečima, kada godinama graditete proruski mit takao da danas imate 80 odsto građana koji su proruski orijentisani, onda se nalazite u zamci, jer su Vučić i politika koju je sprovodio sami krivi, jer su takvo raspoloženje stvarali, pa ispada da je Rusija najveći politički i ekonomski partner, a ne EU.

On je dodao da je EU do sada dala četiri milijarde evra razvojne pomoći, da je sa EU povezano 24.000 srpskih kompanija u kojima radi 900.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, dve trećine izvoza srpskih kompanija je orijentisano na zemlje EU, a Nemačka je glavni trgovinski partner Srbije, zbog čega smatra da Vučić to neće „staviti na kocku“ zbog Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari