Posle istorijskog pomirenja Tadića i Dačića pre 15 godina izabrana vlada DS i SPS 1Foto: Screenshot RTS

Poslanici Narodne Skupštine Republike Srbije izabrali su 7. jula 2008. godine posle celodnevne rasprave, sa 127 glasova „za“ i 72 glasa „protiv“ novu Vladu Srbije čija su okosnica bile koalicije oko DS i SPS. Uzdržanih nije bilo, a 10 poslanika nije glasalo.

Vladu su formirale stranke liste „Za evropsku Srbiju“ (DS-G17 plus-SPO), SPS, PUPS i stranke nacionalnih manjina. Premijer vlade bio je Mirko Cvetković.

A pred kraj juna 2008. posle višemesecnih pregovora čelnici koalicija oko DS i SPS saopštili su da su postigli saglasnost o principima na kojima bi trebalo da bude formirana Vlada. Razgovore su vodili tadašnji predsednik Srbije i DS Boris Tadić i lideri socijalista, PUPS-a i Jedinstvene Srbije Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković.

„Članstvo u EU i očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu su dva centralna cilja“, rekao je novinarima u sedištu ove partije posle dvosatnih pregovora Tadić, preneo je Dojče vele.

Tadić je dodao da DS neće odustati od principa da se dogovor dve koalicije postigne na svim nivoima vlasti, uključujući i Beograd.

„Ovo su bili prvi razgovori posle deceniju i po između SPS-a i DS-a i saglasili smo se da je potrebno prevazići sukobe iz prošlosti zarad budućnosti zemlje“, rekao je Tadić.

Istakao je da je „postignuta opšta saglasnost“ o principima na kojima bi vlada mogla da sarađuje, a neophodno je razgovarati o konkretnim rešenjima i strukturi vlade i o tome koja bi ministarstva bila u vladi.

Naveo je da tokom razgovora „nije bilo spornih tačaka oko osnovnih principa“ i kao „dobru okolnost“ istakao da koalicija SPS-PUPS-JS želi Srbiju u EU, očuvanje teritorijalnog integriteta, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i obezbeđivanje boljeg standarda i bolje socijalne politike.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić je posle sastanka, novinarima ispred sedišta DS-a, rekao da su razmatrani principi funkcionisanja buduće vlade, a ne i podela resora u budućoj vladi.

Dačić je rekao da su principi o kojima želi da razgovara koalicija SPS-PUPS-JS dosledna politika očuvanja Kosova, odbrana Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma, evropske integracije, ekonomski razvoj, borba protiv kriminala i korupcije i „najvažnije – poboljšanje socijalne politike“.

„Mislim da smo dobili saglasnost DS-a i Tadića da su to principi na kojima je moguće formirati većinu. Nastavićemo razgovore u nedelju, a evidentno je da je potrebno da Srbija vodi nacionalnu i socijalnu politiku, ali i politiku koja će uvesti Srbiju u EU“, rekao je Dačić.

Istakao je da je neophodno političko pomirenje SPS-a i DS-a i prevazilaženje sukoba iz prošlosti.

On je naveo i da je pozvao Tadića da pozove predstavnike Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije na razgovore o formiranju parlamentarne većine, jer smatra da bi to bilo dobro rešenje.

Tadić je, povodom tog Dačićevog predloga, rekao da je „potpuno očigledno da je DSS odustao od evropske budućnosti zemlje“. „Ako se u budućnosti vrati tim ciljevima, otvoreni smo za razgovore, ali ovog trenutka ne vidim da DSS želi da se vrati i tim ciljevima“, rekao je Tadić.

Kako su tekli pregovori i kako ej javnost bila obaveštavana zabeležio je Istinomer.

Sve je počelo u martu nakon kraja desetomesečne vlade u kojoj su okosnicu činile Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije.
Tabloidi su vrlo brzo objavili svoja saznanja da će se DS ukoliko posle izbora ne bud emogla da formira vladu za formiranje koaliciej obratiti SPS i LDP. S druge strane, Dačić je takvu mogućnost obdacivao i govorio da je za njih bitno gde će i sa kim će SRS i DSS. I da je koalicija sa DS moguća smao ako DSS ne želi u koaliciju sa socijalistima.

Iz DS su poručivali da je prihvatljiva vlada sa manjinama i na osnovu principa prethodne vlade.

Izbori su održani 11. maja, a najviše mandata, 102, osvojila je lista „Za evropsku Srniju – Boris Tadić“. Iza nje su bili radikali sa 78 mandata, zatim koalicija DSS-NS sa 30, koalicija oko SPS sa 20, LDP-13, Mađarska koalicja sa četiri, Bošnjačka listapski Sandžak – Sulejman Uglanin sa dva mandata i Koalicija Albanaca Preševske doline sa jednim mandatom.

Nakon izbora, SPS je želeo razgovore najpre sa koalicijom DSS-NS i salo poruke da je za njih neprihvatljiva koalicija sa LDP.

Sredinom maja, funkcioner DS Božidar Đelić nagoveštava mogućnost koalicije DS sa SPS i odbacuje mogućnost koalicije sa DSS. A Tadić izjavljuje da je DS potpuno prihvatljiva SPS kao partner u vladi, jer su to partije koje pripadaju ideji Socijalističke internacionale i obe se zalažu za socijalne reforme, za izgradnju sistema socijalne pravde i jednakih šansi za sve.

Ipak, Dačić 15. maja izjavljuje da su sa koalicijom Demokratska stranka Srbije – Nova Srbija i Srpskom radikalnom strankom dogovoreni principi o formiranju zajedničke vlade i najavio da će razgovori biti nastavljeni.

Nastaje totalna konfuzija, jer Tadić tvrdi da su u toku pregovori za formiranje socijalno odgovorne i proevropske Vlade, a tadašnji generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić tvrdi da i radikali pregovaraju sa DSS-om i koalicijom okupljene oko SPS-a.

U toj konfuziji u kojoj se radikali i narodnjaci s jedne, i DS s druge strane, bore za naklonost socijalista, pojavila se ideja Borisa Tadića o vladi nacionalnog pomirenja. Prema Tadićevoj ideji, političke snage devedesetih i one koje su vodile Srbiju posle 2000. godine, trebalo bi da se objedine oko zajedničkih ciljeva, da teške reči padnu u zaborav i da se pokuša da Srbija u sledeću deceniju uđe kao stabilna zemlja, preneo je 21. maja 2008. B92.

A iz SPS najavljuju moguć zaokret od DSS-Ns ukoliko ta koalicija nastavi da insistira na poništenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Utom dolazi vest da se SPS u Beogradu dogovorio sa radikalima i DSS-NS.

Tadić na sednivi Glavnog odbora DS 7. juna poziva da se podrži formiranje republičke vlade sa koalicijom okupljenom oko SPS i poručuje da sa socijalistima treba formirati i lokalne koalicije, prenosi tadašnji Press.

„Potreban je politički kompromis i dogovor oko zajedničke budućnosti. Ubeđen sam da je SPS spreman na stalne reforme i pronalaženje izlaza u budućnosti“, istakao je Tadić.

„Stegnite ruku onima sa kojima ste se sukobljavali 90-ih godina i nađite zajedničko rešenje za bolju budućnost“, rekao je Tadić.

Tadić je ocenio da su DS i SPS suočeni sa činjenicom da lideri stranaka „nisu među njima“ i da obe „imaju svoj bol“, ali da moraju u budućnosti da pokažu spremnost i nađu bolju šansu za svakog građanima Srbije.

Počinju da se objavljuju vesti o brzom formiranju vlade DS i SPS.

Sredinom juna potpredsednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović izjavljuje da SPS vodi nezvanične razgovore sa DS. A Dačić krajem juna najavljuje da će koalicija okupljena oko socijalista tokom iduće sedmice potpisati koalicioni sporazum sa DS o radu buduće vlade, kao i deklaraciju o političkom pomirenju.

Demokrate i socijalisti 4. jula potpisuju sporazum o saradnji koji sadrži načelne principe i ciljeve buduće Vlade Srbije, najavljena je i deklaracija o političkom pomirenju dve partije.

Vlada biva izglasana, a deklaracija je čekala da prođe leto i letnji odmori pa su je Tadić i Dačić potpisali 18 oktobra 2008.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari