Posle skoro 12 godina raspisani izbori u SNS u Nišu: Glavni konkurenti direktor Kliničkog centra i gradonačelnica? 1Foto: FoNet/ Kostadin Kamenov

Izvršni odbor Srpske napredne stranke odlučio je juče da raspiše unutarstranačke izbore u niškoj SNS, koja ih je poslednji put imala pre skoro 12 godina, a od sredine 2021. godine bila i „obezglavljena“ pošto nije imala ni privremeni organ u liku poverenika za Niš, saznaje Danas.

Prema našim izvorima, najozbiljniji kandidat za predsednika Gradskog odbora za sada bi mogao biti dr Zoran Perišić, v. d. direktora Univerzitetskog kliničkog centra i član Glavnog odbora stranke, a njegova konkurencija aktuelna gradonačelnica Niša i članica Predsedništva SNS Dragana Sotirovski, sa kojom je u sukobu, nakon što ju je optužio za kriminal.

Drugi izvori su kazali da će izbori biti raspisani samo za mesne odbore, a da će predsednika Gradskog odbora postaviti predsednik SNS Aleksandar Vučić.

Među niškim naprednjacima, inače, godinama unazad postoje podele na nekoliko struja, zbog kojih je vrh stranke nekoliko puta intervenisao, a koje su kumovale i raspuštanju stranačkih odbora.

Poslednji unutarstranački izbori u niškom SNS-u održani su 2011. godine i od tada je ta stranka u nekoj vrsti v.d. statusa.

Poslednji izabrani predsednik Gradskog odbora bio je Perišić, iza koga je stao predsednik SNS Tomislav Nikolić, koji je četiri godine kasnije, 2015, razrešen sa funkcije a Gradski odbor raspušten, po nalogu Nikolićevog sina Radomira, tadašnjeg predsednika Izvršnog odbora SNS.

Posle skoro 12 godina raspisani izbori u SNS u Nišu: Glavni konkurenti direktor Kliničkog centra i gradonačelnica? 2
Zoran Perišić: Foto Z. Miladinović/ Danas

Nakon njegove smene, za Poverenika Gradskog odbora „iz Beograda“ je postavljen dr Milan Stanojković, sadašnji direktor Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici, a sredinom 2016. i Zvezdan Milovanović, biznismen i osnivač televizije Kopernikus, koji je 2021. podneo ostavku.

Stranački kritičari Perišića i Sotirovske već sada ocenjuju da oni imaju ozbiljnije minuseve za funkciju predsednika niške SNS, koja, po nekim navodima, ima značajno niži rejting nego na republičkom nivou.

Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, Perišić, kao v. d. direktora zdravstvene ustanove ne sme da bude „član organa političke stranke“, što je, inače, već prekršio članstvom u Glavnom odboru.

Nije malo onih koji mu, takođe, ne zaboravljaju da se kao stranački predsednik u Nišu „nije najbolje snašao“, što je dobrim delom rezultiralo i njegovom smenom.

Posle skoro 12 godina raspisani izbori u SNS u Nišu: Glavni konkurenti direktor Kliničkog centra i gradonačelnica? 3
Dragana Sotirovski: Foto V. Torović

Sotirovski je, pak, „novopridošlica“ u stranci, u koju je ušla 2018. godine, a prema nezvaničnim izvorima navodno ne uživa ni približno dovoljnu podršku članstva na lokalu.

U mane joj se upisuju i navodna autoritarnost, a ima i ocena da bi gradonačelnik trebalo da predstavlja sve građane, a ne da bude i na čelu stranke, čime će njeni članovi biti „jednakiji“.

„Ovakva situacija u SNS Niša me ne čudi jer se kod nas godinama devastiraju svi oblici organizovanja političkog i društvenog života, institucije i sve drugo, pošto je jedan čovek preuzeo funkciju svih ostalih, i ništa drugo nije potrebno sem njega. To se, evo, poručuje i sa lokalnog nivoa, gde nije ni bitna stranačka ili neka druga organizacija jer postoji jedan čovek koji o svemu brine“, kaže za Danas Zlatko Minić iz Transprentnosti Srbije.

On kaže da izbor direktora jedne zdravstvene ustanove u Nišu za partijskog funkcionera ne bi bio prvi slučaj potencijalnog kršenja zakona, duha zakona ili njegovog zaobilaženja. Dešavalo se to i u slučaju Narodne banke Srbije, BIA, javnih preduzeća i ustanova, a direktor Agencije za sprečavanje korupcije je izašao iz partijskog članstva neposredno pre svog imenovanja, te tako formalno zadovoljio uslov za izbor, dodaje.

Zlatko Minic
Zlatko Minić: Foto FoNet/Medija centar

Minić smatra da gradonačelnik može da bude i stranački funkcioner, pošto je to politička funkcija, a nije neposredno izabran na izborima. Ali, podjednako je važno da li će se on nakon izbora ponašati kao predstavnik svih građana, kaže.

Danijel Dašić, direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju, kaže da je i ova situacija ilustracija da Srbija „živi u iskrivljenom ogledalu, u koje smo, kao Alisa, uskočili 2012. godine“.

On ocenjuje da je najgore što smo posle deset godina „prihvatili kao normalnost i v.d. stanja na raznim nivoima ili rad vlasti na granici zakonitosti, i odsustvo odgovornosti kada se ta ivica pređe“.

Dašić veruje da je i sama vlast uvidela svoju „uzaludnost i neefikasnost“, te da je to jedan od razloga da se vraća na početak kruga, kada sve to nije bilo toliko vidljivo, a u Nišu Perišić bio gradonačelnik i predsednik vladajuće stranke.

„Ukoliko su ovakve informacije tačne, dobro je što ovoga puta iz Beograda nije došao svileni gajtan ili svileno pismo o tome ko gde treba da bude ‘izabran’, već će članovi stranke kazati šta misle. Nadam se da će ti izbori proći mirno i da neće biti, recimo, paljenja automobila. Očekujem da budu pošteni i demokratski, jer će u niškom SNS-u, zbog postojanja više struja, biti i vlasti i opozicije, pa i međusobne kontrole. Takođe, očekujem da će se Perišić, ukoliko bude izabran za predsednika Gradskog odbora, povući sa funkcije čelnika UKC, te da neće kršiti zakon kao što to čini Aleksandar Vučić“, kaže Dašić za Danas.

Posle skoro 12 godina raspisani izbori u SNS u Nišu: Glavni konkurenti direktor Kliničkog centra i gradonačelnica? 4
Danijel Dašić: Foto NKD

On pretpostavlja da bi izbori u niškom SNS-u, a i potencijalni dolazak  Perišića, trebalo da „ublaže očigledan pad rejtinga te stranke u ovom gradu“.

Prema njegovim rečima, Perišić je poslednji niški gradonačelnik koji je imao ozbiljnu profesionalnu karijeru pre nego što je došao na tu funkciju.

Naši izvori su kazali da bi unutarstranački izbori trebalo da budu završeni u roku od 45 dana od dana raspisivanja.

Izborni proces bi trebalo da vode Darko Jovanović i Dalibor Šćekić, koji su organizovali izbore u Paraćinu.

I Perišić i Sotirovski ćute

Dragana Sotirovski i Zoran Perišić danas nisu odgovorili na pitanja našeg lista u vezi sa unutarstranačkim izborima, kao ni na pitanje da li će se na njima kandidovati.

Perišić je ostao bez komentara povodom zakonske zabrane da direktori zdravstvenih ustanova budu partijski funkcioneri, a Sotirovski je uskratila komentar u vezi sa ocenama dela javnosti da nije poželjno da gradonačelnik bude i čelnik vladajuće stranke u tom gradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari