Posle zabrane oglasio se Svečlja: Po pitanju poseta zvaničnika delovaćemo po principima reciprociteta 1Foto: printscreen / N1

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja saopštio je da je kasno sinoć obavešten da su srpske vlasti „bez ikakvog obrazloženja“ odbile njegov zahtev za današnju posetu „preševskoj dolini“, poručujući da će Kosovo po pitanju poseta zvaničnika delovati po principima reciprociteta, piše Kosovo online.

Svečlja je na Fejsbuku naveo da je 29. decembra dobio poziv od Nevdžada Ljutfiua, predsednika Nacionalnog saveta Albanaca da poseti Preševo, Medveđu i Bujanovac.

Kako je naveo, bio je planiran sastanak i sa jedinim albanskim poslanikom u Skupštini Srbije Šaipom Kamberijem.

„Sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv i počeo sa pripremama. U skladu sa Briselskim sporazumom i dosadašnjom praksom, preko Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore prosledili smo dnevni red i potrebne informacije o delegaciji Kancelariji za vezu Srbije radi dozvole ulaska u Srbiju i obavljanja posete. Kasno sinoć me je naš oficir za vezu u Beogradu obavestio da su srpske vlasti bez ikakvog obrazloženja odbile naš zahtev za današnju posetu preševskoj dolini. Ovaj čin Srbije prema mojoj poseti dokazuje njen destruktivni pristup i kontinuirano ugnjetavanje dolinskih Albanaca“, naveo je Svečlja.

Dodaje da odbijanje Srbije nekoliko sati pre posete ne umanjuje njihove ciljeve i posvećenost Albancima u „preševskoj dolini“.

„To neće umanjiti moju želju i svrhu da ih posetim, da podelim sa Albancima iz Doline brige i nepravde sa kojima se suočavaju i obaveze institucija naše Republike prema njima. Po pitanju poseta državnih zvaničnika, delovaćemo na principima reciprociteta kao vrednosti ravnopravnosti naše dve države“, naveo je Svečlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari