Posmatračka misija: Dobri i transparentni izbori na Kosovu, Srbi zastrašivani 1Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu su bili dobro vođeni i transparentni, ali su bili pogođeni nejednakim uslovima za nadmetanje, kao i zastrašivanjem i odsustvom konkurencije u oblastima u kojima žive kosovski Srbi, zaključeno je u privremenom izveštaju Posmatračke misije Evropske unije o izborima na Kosovu 6. oktobra.

„Ovaj preliminarni izveštaj Izborne posmatračke misije Evropske unije (EU EOM) dostavljen je pre završetka celog izbornog procesa. Još predstoji brojanje uslovnih i glasova poslatih putem pošte, tabeliranje rezultata i odlučivanje o žalbama. EU EOM je sada samo u poziciji da komentariše zapažanja stečena do danas, a kasnije će objaviti završni izveštaj koji sadrži punu analizu i preporuke za jačanje budućih izbornih procesa“, rečeno je u izveštaju.

„Prevremeni parlamentarni izbori bili su dobro sprovedeni i transparentni. Dan izbora protekao je u redu, a posmatrači EU EOM pozitivno su ocenili glasanje i brojanje. Kampanja je bila živahna i konkurentna što je omogućilo takmičarima da slobodno sprovode kampanju u većem delu Kosova“, kaže se u izveštaju.

EU EOM je ocenio da je okruženje u kojem se odvijala kampanja u područjima naseljenim kosovskim Srbima bilo narušeno zastrašivanjem, koje je ciljalo na kandidate i pristalice koji nisu uz Srpsku Listu.

„Neprimereno korišćenje javnih resursa i nedostatak transparentnosti finansiranja kampanja rezultirali su neujednačenim uslovima za nadmetanje na celom Kosovu. Sistemski problemi sa izbornim procesom, koji se ponavljaju i koji su identifikovani i u prethodnim posmatračkim misijama, moraju se hitno rešavati čim se formira nova vlada kako bi Kosovo u potpunosti uskladilo sa međunarodnim standardima za demokratske izbore“, zaključeno je u izveštaju Posmatračke misije EU, koji je predstavljen danas u Prištini na konferenciji za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari