Potpisana deklaracija o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije 1Foto: Shutterstock/Aleksandar Mijatovic

U Golubiću je,  petnaestu godinu za redom, organizovan naučni skup „Srpsko – hrvatski odnosi“, na kojem je potpisana Deklaracija o saradnjii Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

Deklaraciju su potpisali Milorad Pupovac (SDSS) i Tomislav Žigmanov (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini) a dokument će potvrditi institucije jedne i druge zajednice.

„Budući da su države su opterećene drugim odnosima, smatrali smo potrebnim da istaknemo našu potrebu da saradjujemo i da pozovemo naše zemlje da u stvarima od našeg zajedničkog interesa počnemo saradjivati“, rekao je saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Potpisana Deklaracija posledica je višegodišnje saradnje te čini važan korak ka proširivanju institucionalne saradnje, ocenio je predsednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

„Vjerujem da će ona imati posledice ne samo kad su u pitanju pripadnici naše zajednice, nego i politike medjudržavnih odnosa“, kazao je.

Sledeći korak je izrada konkretnog programa saradnje institucija hrvatskog naroda u Srbiji i institucija srpskog naroda u Hrvatskoj, koji će se dotaknuti pitanja političkih odnosa, kao i novih oblika saradnje dve strane.

„Nema sumnje da okolnosti u Evropi i svetu nisu išle na ruku saradnji između Hrvatske i Srbije, ali isto tako nema sumnje da politike u Zagrebu i Beogradu nisu zaštitile prostor saradnje, bilo od unutarpolitičkih, bilo od globalnih uticaja“, dodao je Pupovac.

Tokom skupa „Srpsko – hrvatski odnosi“, učesnici su se bavili temama vezanim za heroizaciju i političke mitove na prostorima Hrvatske i Srbije, a govorilo se i o podsticajima od strane EU-a kako bi se podstakao ruralni razvoj Dalmacije.

Skup su organizirali Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića (obrovačkog) i Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari