Danas saznaje: Sutra će biti omogućen početak prikupljanja potpisa za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice, odlukom lokalne Skupštine 1Severna Mitrovica; foto: Vojin Radovanović/Danas

Sakupljanje potpisa za peticiju za smenu gradonačelnika u opštini Severna Mitrovica, u kosovskom sistemu, može početi koliko sutra, kada će lokalna skupština odobriti korišćenje javnog prostora, na koji, po Administrativnom upustvu, grupa građana registrovana za sakupljanje potpisa ima pravo. To za Danas kaže zamenik predsednika Skupštine opštine Severna Mitrovica Skender Sadiku.

Zatim, nakon ove odluke, predsednik Skupštine opštine dužan je da grupi građana koja je inicirala sakupljanje potpisa, preda neophodnu dokumentaciju za prikupljanje potpisa, kao i ovlašćenje za korišćenje javne površine za prikupljanje potpisa.

Inicijativna grupa u Severnoj Mitrovici, po rečima Sadikua, zatražila je na korišćenje lokalnu sportsku halu.

„Rok za sakupljanje je 22. januar, ali ako ne stignu da na vreme prikupe potpise, ministarstvo će im dati dodatne dve nedelje. Verujem da će to brzo prikupiti, da dodatan rok neće biti potreban“, navodi on.

Sednica Skupštine opštine Severna Mitrovica zakazana je za 10 časova, kaže Sadiku.

Danas saznaje: Sutra će biti omogućen početak prikupljanja potpisa za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice, odlukom lokalne Skupštine 2
Skender Sadiku; foto: Vojin Radovanović/Danas

Podsetimo da je pomenuto Administrativno upustvo zvanična Priština izradila nakon pritisaka međunarodne zajednice da predsednici četiri opštine na severu Kosova podnesu ostavke i da se tako uđe u nove izborne procese. Ipak, Priština se odlučila na korišćenje procedure o smeni gradonačelnika putem peticije građana.

Gradonačelnici su izabrani na izborima u aprilu prošle godine, koje je lokalno srpsko stanovništvo u velikoj meri bojktovalo, te su aktuelni čelnici opština izabrani sa po nekoliko stotina glasova. To je bilo uvertira u krizu i proteste ispred zgrada opština u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Različita tumačenja Administrativnog upustva dovela su do „zastoja“ u prikupljanju potpisa.

Ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići, 10. januara, naveo je da je rok za prikupljanje potpisa 22. januar, odnosno 27. januar kada je reč o opštini Zvečan, s obzirom da je ondašnja grupa građana zahtev Centralnoj izbornoj komisiji predala pet dana kasnije.

Grupe građana sa severa Kosova reagovale su na ovaj istup ministra, rekavši da nisu započele prikupljanje potpisa jer od predsednika Skupština opština nisu dobile potvrdu da su registrovane kao inicijativne grupa, što je neophodan korak po upustvu za početak sakupljanja.

Predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin tada je, za portal Radio Slobodna Evropa, rekao da je grupi građana za pokretanje peticije uručio formular na osnovu kog treba da se prikupljaju potpisi, te da je na njima bilo da ga obaveste na kom mestu će to raditi.

Sutrašnja odluka trebalo bi da otkloni sve prepreke za početak potpisivanja peticije. Nakon završetka provesa prikupljanja, potpisi se predaju kosovskoj predsednici Vjosi Osmani, koja zatim raspisuje lokalne referendume, na kojima građani odlučuju o smeni čelnika svojih opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari