Potpredsednica DPK: Kurti će u ponedeljak u Briselu potpisati sporazum sa Srbijom 1Vljora Čitaku, arhiva Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Potpredsednica Demokratske partije Kosova (DPK) Vljora Čitaku izjavila je danas da će premijer Aljbin Kurti na sastanku u Briselu u ponedeljak potpisati sporazum sa Srbijom, prema francusko-nemačkom planu, koji predviđa formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Uoči sastanka Kurtijaa sa predsdnikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Čitaku je na Fejsbuku napisala da francusko-nemački plan „nije pao s neba, već je to produkt pregovora premijera već dve godine“.

Prema njenim rečima, Kurti je uspeo da dijalog Kosova i Srbije „od političkog pretvori u bezbednosni problem“.

„U ponedeljak će premijer Kurti potpisati sporazum o prekidu vatre, a ne konačni sporazum, uz obostrano priznanje u centru. Premijer Kurti će u ponedeljak potpisati svoje obećanje da će nastaviti dijalog još jednu deceniju. U ponedeljak će premijer Kurti potpisati Asocijaciju, odnosno Zajednicu kako ju je zvao. Premijer Kurti će u ponedeljak potpisati obećanje o davanju političkog statusa Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, napisala je Čitaku.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je za 27. februar sastanak na visokom nivou premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Evropska unija je saopštila da će na tom sastanku tema razgovora biti evropski predlog za punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari