Povodom Dana RS Vulin odlikovan Ordenom zastave RS za zlatnim vencem 1Foto: Beta/MOD/Jovo Mamula

Predsednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović odlikovala je povodom 9. januara, Dana republike, Ordenom zastave RS sa zlatnim vencem ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina.

Vulin je odlikovan za rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćivanju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa Srbije i Republike Srpske.

Vulin je, nakon što mu je uručen orden, izjavio da to nije priznanje samo njemu, već priznanje Srbiji koju vodi Aleksandar Vučić.

„To je priznanje Srbiji koja ne okleva da pomogne svojoj RS uvek i na svakom mestu, svim Srbima gde žive i Srbima koji su rođeni u ovoj slobodnoj zemlji mojih predaka, koji su rođeni u Srbiji i rasejanju“, kazao je on.

Prema njegovm rečima, to je „nada da će svi Srbi biti ujedinjeni, složni i da ih nikada više drugi politički interesi, strani gospodari, lažne vođe, pogrešne ideologije neće svađati i usmeravati jedne na druge“.

„Ovo je orden za sve Srbe“, kazao je Vulin.

On je dodao da RS „nije nastala voljom stranaca, već potrebom srpskog naroda da se sačuva od jasenovačkog genocida koji je, pretio da se ponovi“.

„Svi Srbi znaju da tamo gde nemaju svog sudiju i policajca i učitelja za njih nema pravde, sigurnosti i znanja. Zato je današnji praznik ne samo RS, već svih Srba gde god da žive, a posebno tamo gde im je teško“, kazao je ministar odbrane Srbije.

Vulin je istakao da se nikada u strategije i zakone Srbije nisu češće stavljali RS i Srbi gde god da žive.

„To je nešto što je nepromenjivo i sigurno. U politici sve i svašta može da se promeni, ali odlučnost Srbije da čuva Srbe i RS i unapredi odnose ne može da se promeni nikada i nigde“, poručio je ministar odbrane Srbije.

Po istom osnovu kao Vulin, Oredenom zastave sa srebrenim vencem odlikovan je generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Najviše odlikovanje, Orden zastave RS sa zlatnim vencem, dobilo je i Narodno pozorište RS, a Ordenom časti sa zlatnim zracima odlikovan je direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ iz Beograda Radoje Simić.

Predsednica RS uručila je danas još niz odlikovanja pojedincima i institucijama.

Pod sloganom „Za sva vremena“ Republika Srpska danas obeležava Dan republike.

U podne će u Banjaluci biti održan svečani defile, a potom će se održati svečana akademija.

Patrijarh SPC Irinej danas je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci predvodio molitvu povodom Svetog Stefana.

Ranije je RS 9. januara obeležavala i svoju krsnu slavu, Svetog arhiđakona Stefana.

Ustavni sud BiH je 2015. godine doneo odluku prema kojoj je proslava Dana RS 9. januara neustavna, jer je diskriminišuća po pripadnike građana koji nisu Srbi i pravoslavci, jer se tada obeležavala i krsna slava RS – Sveti arhiđakon Stefan.

U RS je potom održan referendum na kome su građani podržali da se 9. januar i dalje slavi kao Dan RS.

Republika Srpska je potom ukinula odredbe Zakona o praznicima RS koje su se odnosile na 9. januar, a Narodna skupština RS je usvojila novi Zakon o Danu RS, prema kojem se taj dan i dalje obeležava 9. januara, ali kao sekulаrni i neobavezujući praznik.

Ustavni sud BiH je u martu 2019. godine, po apelaciji delegata u Veću naroda RS, doneo novu odluku, navodeći da odredba Zakona o Danu Republike Srpske kojom se 9. januar januar utvrđuje kao Dan republike nije u skladu sa Ustavom BiH.

Time se, kako je naglašeno, ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika.

U hotelu Holidej in u Sarajevu 9. januara 1992. godine tadašnji srpski poslanici u parlamentu Socijalističke republike BiH usvojili su Deklaraciju u proglašenju Republike srpskog naroda u BiH i od tada se 9. januar obeležava kao dan RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari