Pred Malovićem stoje mirno svi funkcioneri Banata 1Foto: FoNet/ Slobodan Miljević

Ja znam da kod vas postoji jedan čovek zvani Branko koji ih drži lepo gde im je mesto i to pozdravljam i u Srpskoj desnici će uvek imati partnera da se sačuva red i mir, izjavio je nedavno Miša Vacić, lider Srpske desnice, hvaleći, sudeći prema svedočenjima Danasovih sagovornika naprednjačkog moćnika – Branka Malovića.

Miša Vacić je par dana, na skupu Srpske desnice u Šapcu, pretio gradonačelniku ovog grada Nebojši Zelenoviću da će ga udaviti u Drini, i pljuvati u kavezu, a potom je objašnjavao da se to odnosi metaforično na – pobedu na budućim izborima.

Na Branka Malovića je pre desetak dana javnost podsetio Nenad Čanak, lider LSV.

„Ima u južnom Banatu čovek koji se zove Branko Malović. On je jedan kadar SNS-a koji je zadužen za južni Banat i koji pod izgovorom kapilarnih glasova sprovodi kapilarni teror. Ko god nije za SNS, izložen je tome da bude otpušten ako je radio u državnoj firmi, da se uništi privatna firma ako je u privatnoj firmi, da mora gazda da ga otpusti jer će mu onda inspekcije uništiti firmu…“, rekao je Čanak.

Upozorio je da zbog toga uskoro neće niko ni hteti da se prijavi na listu LSV-a, niti bilo koje druge opozicione stranke, jer će se bojati za svoju fizičku bezbednost.

– Partijski nasilnici i gaulajteri zavode kapilarni teror po Srbiji. Branko Malović je nadaleko čuven po metodama koje sprovodi po južnom Banatu. Bela Crkva ne pamti takav teror. Ne maltretiraju se samo politički aktivisti već i njihove porodice, prijatelji i kumovi. LJudi dobijaju otkaze samo zato što ne pristaju na njegove ucene. Siguran sam da državni organi sve to vide ali ne razumem zašto ne reaguju? – ističe za Danas Bojan Kostreš, generalni sekretar LSV.

Prema rečima Dragane Rakić, potpredsednice Demokratske stranke, Miša Vacić je produžena ruka Aleksandra Vučića.

– Razlog zašto Miša Vacić javno hvali Branka Malovića je taj što će Malović verovatno uskoro dobiti partijski zadatak da „snsovcima“ puni sale po južnom Banatu gde bude gostovao Vacić. Nije nikakva tajna da je članstvo SNS-a veoma disciplinovano i poslušno i da po direktivi iz vrha stranke po potrebi skuplja potpise za osnivanje drugih političkih stranaka i njihovo učestvovanje na izborima. Tako su u Vršcu na predsedničkim izborima 2017. naprednjaci skupljali potpise za Miroslava Parovića, a nedavno su kod notara overavali svoje potpise za osnivanje Zavetnika. To je dobro uhodan mehanizam kako Vučić pravi i kontroliše svoju opoziciju – kaže za Danas Dragana Rakić.

Prema informacija sagovornika Danasa, koji nisu želeli da o Branku Maloviću govore javno, on, zapravo, živi na Novom Beogradu, gde je vlasnik kafića Domino, registrovanom na njegovoj kućnoj adresi. Bio je vozač u Ministarstvu Energetike i rudarstva pre nego što je avanzovao i postao koordinator SNS za južni Banat i Podunavlje.

Kako prenose sagovornici našeg lista, Branko Malović se pojavio niotkuda u južnom Banatu, zaveo strah i trepet među članstvom SNS-a.

Nema nijednu javnu funkciju, njegovog potpisa nema nigde u javnim dokumentima, ali je, tvrde sagovornici Danasa, faktički on pravi gradonačelnik svih gradova i opština južnog Banata (Pančeva, Vršca, Kovina, Bele Crkve, Alibunara, Kovačice, Plandišta, Opova).

Pred njim stoje mirno svi gradonačelnici, predsednici opština, članovi veća… On, nastavljaju sagovornici Danasa, određuje ko će dobiti neku javnu nabavku.

– Sada je u Vršcu posao vredan dva miliona evra – postavljanje kanalizacije u jednom selu, na javnoj nabavci dobila privatna firma iz Pančeva, a JKP koje je uvelo kanalizaciju na čitavoj teritoriji Vršca nije čak ni učestvovalo u javnoj nabavci jer je Malović tražio da javna nabavka bude tako napisana da JKP ne može da učestvuje – pričaju sagovornici našeg lista.

Malović je bio zadužen za izbore u Lučanima, a mnogo vršačkih funkcionera je bilo dan-noć u Lučanima, prilikom čega su korišćeni opštinski automobili.

– Malović je organizovao „otmicu“ SNS odbornika iz Smederevske Palanke, koji su nekoliko dana držani u Kovačici, kako ne bi postojala skupštinska većina da se preokrene vlast u Smederevskoj Palanci. U Smederevskoj Palanci je premlaćen šef izbornog štaba Narodne stranke na lokalnim izborima u martu 2018. a, Vuk Jeremić je direktno na konferenciji za medije rekao da Branko Malović stoji iza tog napada – ističu sagovornici našeg lista. Tvrde da je Branko Malović stavio pod direktnu kontrolu MMA borce (mešovite borilačke veštine) iz Pančeva, da se klub zove „Srpska Sparta“, odakle regrutuje momke za premlaćivanje i zastrašivanje ljudi.

Tek treća ruka

Marinika Tepić, potpredsednica SSP, podseća za Danas da je na osnivačkoj skupštini Srpske desnice 2018. prisustvovao, kao najviši gost potpredsednik SNS Milenko Jovanov.“ Drugi Vučićev potpredsednik Miloš Vučević im je bio domaćin u Novom Sadu. To je direktno Vučićevo političko strašilo koje služi tome da kaže sve ono što bi Vučić hteo, a ne sme. Branko Malović, potpredsednik Izvršnog odbora SNS i stranački koordinator Podunavskog okruga je tu tek treća ruka“, ističe Tepićeva za Danas. M. R. M.

NUNS traži postupak

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je juče nadležne organe da reaguju i pokrenu krivični postupak protiv Miše Vacića, jer je još jednom javno pozvao na ubistva, progon i linč političkih neistomišljenika i novinara. NUNS navodi da je obaveza policije i tužilaštva da preduzmu mere i spreče dalje širenje govora mržnje i pozivanja na nasilje, bez obzira što vladajuća Srpska napredna stranka podržava javno delovanje Vacića i njegove organizacije Srpska desnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari