Predsednica BNV pisala premijerki Brnabić i ambasadorima „Prijateljima Sandžaka“ 1Foto: BNV

Posle visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita, pismo slične sadržine, ako su objavili pojedini sandžački mediji, od predsednice Bošnjačkog nacionalnog veča (BNV) Jasmine Curić, dobili su premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasadori okupljeni u grupi „Prijatelji Sandžaka“.

Na sve tri adrese upućen je zahtev „da se poništi politička dobit ostvarena genocidom u BiH“,

Nastavila je izražavanjem zabrinutosti za budućnost Bošnjaka u Sandžaku „zbog učestalog održavanja nenajavljenih vojnih vežbi i kretanja srpskih oružanih snaga kroz Sandžak, koje Bošnjaci sa pravom doživljavaju kao realnu opasnost po svoj biološki opstanak“.

Posebno je zabrinuta gomilanje srpske vojske, vojne ratne tehnike, tenkova i ratnih bacača „ovih dana na planini Rogozni iznad Novog Pazara“.

Curić je od premijerke Brnabić i Vlade Srbije zatražila da podrže zahtev BNV i time spreče „srpske oružane snage da u Sandžaku ostvare svoju javno izrečenu pretnju da će Novi Pazar doživeti sudbinu Vukovara, a Sjenica sudbinu Srebrenice“.

Ocenjuje da je međunarodna zajednica, do sada, imala tolerantan odnos prema zločinima počinjenim u BiH, a to „motiviše srpsko nacinalno rukovodstvo da nastavi praksu etničkog čišćenja i ostvare genocidne pretnje nad Bošnjacima Sandžaka“ i „sve se to čini da se Bošnjaci u Srbiji osećaju nesigurnim“.

„Dopisivanjem“ sa domaćim i inostranim zvaničnicima, uz višedecenijsku prepoznatljivu retoriku, tumači se kao deo predizborne kampanje za novo BNV.

Bošnjacima treba da se pošalje poruka da o njima brinu samo kadrovi SDA Sandžaka, koji su većina u ovom sazivu nacionalnog saveta.

Između retorike SDA Sandžaka i BNV je znak jednakosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari