Predsednica Kosova o situaciji na severu razgovarala sa ambasadorima SAD i Nemačke 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovarala je danas o situaciji na severu nakon odluke o reciprocitetu registarskih tablica sa Srbijom sa ambasadorima SAD i Nemačke.

Po njenim rečima, Srbija pokušava da destabilizuje situaciju, što je nastavak rusko-srpskih napora da ponište dostignuća SAD-a, EU i NATO na Kosovu i u regionu.

„U tom kontekstu predsednica Osmani je rekla da je odluka institucija Republike Kosovo o sprovođenju reciprociteta sa registarskim tablicama zakonita. Ona je istakla činjenicu da je sprovođenje ove mere od strane naših institucija u potpunom skladu sa dogovorenim Sporazumom u Briselu, a koji Srbija nije sprovodila“, kaže se u saopštenju.

Kosovska predsednica je takođe istakla da Kosovo ni u jednom trenutku nema za cilj da eskalira situacija. Posebno je istakla da je ključna posvećenost institucija zemlje održavanje reda i zakona, kao i zaštita svakog građanina.

Govoreći o procesu dijaloga, predsednica Osmani potvrdila je da Kosovo ostaje posvećeno njegovom nastavku i ponovo je istakla bitnost jednakog tretiranja stranaka obuhvaćenih njime.

Američki ambasador je naglasio da je za SAD suverenost Republike Kosovo nepovrediva, dodajući da je dijalog pravi put daljeg napretka, navedeno je u saopštenju.

Tokom sastanka sa nemačkim ambasadorom, Osmani je rekla da Kosovo ni u kom slučaju nije požurilo niti stvorilo tenzije i da je prisustvo policijskih snaga na severu u službi očuvanja javnog reda i mira svih građana, bez razlike.

„Predsednica je ponovo potvrdila posvećenost institucija Kosova da ostvare sadržinske reforme u oblasti vladavine zakona, kao preduslov za stabilan razvoj i dalje unapređenje u procesu evroatlantskih integracija“, kaže se u saopštenju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Predsednica Kosova o situaciji na severu razgovarala sa ambasadorima SAD i Nemačke”

  1. Ne znam čega je predsednica, to je pod br. 1, a pod broj 2 pominje briselski sporazum koji ne postoji, pod broj 3 „dostignuća SAD-a, EU i NATO na Kosovu i u regionu“ i to ne postoji koja su to dostignuća voleo bih da objasni, pod broj 4 vladavina zakona – ni to ne postoji možemo ovako do sutra.

  2. Zaštita svih građana Kosova, premlate srbe u znak zaštite i hvali Nato dostignuća oni rade u zaštiti sile samo su slabi pa traže Nato ali ništa zato.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.