Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić raspisao je juče izbore za predsednika Srbije za 20. januar 2008. godine. To su prvi predsednički izbori posle donošenja novog Ustava Srbije.
– Svaki izbori su praznik demokratije, trenutak kada je narod istinski suveren u biranju svojih predstavnika.

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić raspisao je juče izbore za predsednika Srbije za 20. januar 2008. godine. To su prvi predsednički izbori posle donošenja novog Ustava Srbije.
– Svaki izbori su praznik demokratije, trenutak kada je narod istinski suveren u biranju svojih predstavnika. Očekujem da i ovi izbori budu prilika kada će se potvrditi zrelost našeg društva i da će kampanja koja predstoji biti fer i poštena. Svaki novi izbori prilika su da se ojačaju demokratske vrednosti i učvrsti stabilnost države. To je naročito važno danas imajući u vidu izazove pred kojima se Srbija nalazi, a koji se tiču očuvanja teritorijalne celovitosti naše zemlje – rekao je Dulić.
On je zahvalio na strpljenju i razumevanju svim građanima Srbije i društvenim akterima, koji već duži vremenski period očekuju raspisivanje izbora. On je zahvalio i narodnim poslanicima, odnosno političkim strankama na angažovanju da se ispune svi uslovi da izbori za predsednika Republike budu raspisani uz apsolutno poštovanje odredaba Ustava i Ustavnog zakona.
– Te odredbe nalažu da izbori budu raspisani pre 31. decembra ove godine, odnosno posle donošenja zakona kojima se uređuju položaj i izbori predsednika Republike, odbrana i vojska Srbije, spoljni poslovi i služba bezbednosti – rekao je Dulić.
Citirajući član 111. Ustava Republike Srbije, Dulić je kazao da predsednik Republike izražava državno jedinstvo, kao i da imajući u vidu značaj uloge predsednika koristi čin raspisivanja izbora da pozove sve građane Srbije da izađu na glasanje i da ne dozvole da se „o našoj zajedničkoj sudbini odlučuje bez njih“.
Demokratska stranka Srbije saopštila je sinoć da je Demokratska stranka donela jednostranu odluku o raspisivanju predsedničkih izbora, čime je „prekršila koalicioni sporazum da se sve važne odluke donesu konsenzusom unutar vladajuće koalicije“.
„Posle 19. decembra i sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji, Demokratska stranka Srbije će odgovoriti Demokratskoj stranci“, najavljeno je u saopštenju.
Predsedništvo Socijalističke partije Srbije donelo je jednoglasnu odluku da kandidat te stranke za predsednika Srbije bude Milutin Mrkonjić. Kako se navodi u saopštenju, konačnu odluku o učešću stranke na izborima donosi Glavni odbor stranke a sednica će biti održana posle sednice Saveta bezbednosti UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari