Predsednik DPK: Kurti nije objasnio šta sadrži francusko-nemački plan 1Foto: FB/Memli Krasniqi

Predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Memlji Krasnići izjavio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti prihvatio francusko-nemački plan ne objašnjavajući građanima šta on sadrži.

Krasnići je na Fejsbuku upitao šta su bili Kurtijevi uslovi i koji od njih su ispunjeni.

On je dodao da je Kurti prihvatanjem plana tajno, bez ikakve transparentnosti dao smernice za dogovor ostavljajući bez odgovora mnoga pitanja koja zabrinjavaju građane.

„Da li su u ovaj plan uključeni i uslovi Srbije? Da li je to u skladu sa Ustavom Republike Kosovo i da li je osnivanje Asocijacije (Zajednice srpskih opština) deo toga? Iznad svega, da li ovaj sporazum uključuje međusobno priznanje“, napisao je Krasnići.

Lider DPK je napisao da je stranka na čijem je čelu odavno jasno stavila do znanja pet stubova koje očekuje od potencijalnog sporazuma sa Srbijom i da sve manje od toga „veliki gubitak za Kosovo, za šta će isključivo biti odgovoran Aljbin Kurti“.

Šef poslaničke grupe DPK Abeljard Tahiri ocenio je da je Kurti prihvatio francusko-nemački plan ne pokazujući šta on sadrži.

Prema njegovim rečima, Kurtijevi uslovi i otpor međunarodnim pritiscima za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom ostaće upamćeni po tome kako su isparili u rekordnom roku.

„On je prihvatio francusko-nemački plan. Bez hrabrosti da kaže šta je taj plan zapravo, šta sadrži, koliko tačaka, koliko je kompromisnih, a koliko za Kosovo i u skladu sa Ustavom. Dakle, četiri dana otpora na papir i Kurtijevi uslovi će verovatno biti zapamćeni po isparenju u rekordnom roku. Kosovo, čestitam na osnivanju ‘Zajednice’, poklon premijera“, napisao je Tahiri.

Premijer Kurti je u danas na Tviteru istakao da Kosovo prihvata evropski predlog, poznat kao francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

On je nakon sastanka sa emisarom EU za dijalog Prištine i Beograda Miroslavom Lajčakom rekao da smatra da je evropski predlog dobra osnova za dalje razgovore i solidna platforma za dalje napredovanje.

Kurti je rekao da će tokom razgovora u Briselu postaviti neka pitanja o tom planu.

„Neka pitanja o međunarodnim garancijama, mehanizmima sprovođenja i rokovima uskoro će biti razmotrena tokom razgovora u Briselu. Demokratski koncepti evropske orijentacije daju nam nadu“, napisao je Kurti na Tviteru.

On je dodao da treba intenzivirati proces dijaloga „o punoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije uz uzajamno priznanje u centru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari