Predsednik Izraela i Vučić imenovali ulicu 1Foto: FoNet/Nenad Рorрević

Predsednici Srbije i Izraela Aleksandar Vučić i Ruven Rivlin otkrili su danas u Zemunu uličnu tablu sa imenom Teodora Hercla i ocenili da će to doprineti učvršćivanju dubokih veza između Srbije i Izraela, Zemuna i Jerusalima.

Rivlin je rekao da Zemun ima „autorska prava“ u stvaranju cionizma, jer je Hercl upisan u istoriju Izraela kao vizionar buduće države i njen tvorac. Ako je Hercl rekao da je u Bazelu ustanovio jevrejsku državu, onda su ovde u Zemunu posađene prve mladice države Izrael, rekao je Rivlin i podsetio da je Srbija bila prva država koja je 1917. godine prihvatila Balforuvu deklaraciju kojom se podržavaju jevrejske težnje za stvaranjem „nacionalnog doma“.

Danas, imenujući jednu ulicu u Zemunu imenom Teodora Hercla, mi učvršćujemo duboku vezu. Ovim činom želimo svakom detetu da pokažemo da se snovi ostvaruju i da svaki čovek može da postane neko ko će promeniti svet, rekao je Rivlin. Vučić je rekao da je ponosan što je otvorio ulicu sa imenom jednog Zemunca.

Mi Beograđani sanjamo da barem na jedan dan budemo Zemunci i danas sam ponosan, rekao je Vučić, koji je, takođe, pomenuo da je Srbija bila prva država u svetu koja je podržala Balforovu deklaraciju da Jevreji dobiju nacionalno ognjište.

Vučić je rekao da je i Srbija tokom svoje istorije težila da bude slobodna, nezavisna, svoja na svome, „da ima pravo na pun život, pravo na greške i pravo da te greške ispravlja“. On je istakao da je saglasan sa izjavom Efraima Zurofa da nijedan izraelski predsednik u proteklih 30 godina nije govorio na taj način kao Rivlin u Jasenovcu, mestu velikog stradanja srpskog, jevreskog i romskog naroda. Hvala vam na tome, rekao je Vučić, jer nećemo dozvoliti da nam zatru istoriju, sakriju od nas prošlost i istinu.

Vučić je ocenio da se Srbija danas, kao i cionistički pokret u vreme Teodora Hercla, suočava sa izazovima i želi da ima svoju zaokruženu državu, da ima punu nezavisnost u donošenju odluka. Kao što ste rekli, kada nešto želiš, onda to više nije san i ubeđen sam da ćemo moći brzo da konstatujemo ono čemu težimo, a to je da imamo snažnu, slobodnu, nezavisnu i u svemu definisanu Srbiju, rekao je Vučić.

Vi ste prvi predsednik Izraela u poseti Srbiji i hvala vam što ste u Zemunu, Beogradu, za nas je to velika čast, istakao je Vučić. Srbi su u najtežim trenucima uvek bili sa Jeverejima, kada su neki bežali od njih, delili smo sudbinu i pokazali ko su dobri ljud. Živelo srpsko-jevrejsko prijateljstvo, zaključio je Vučić.

Teodor Hercl je objavljivanjem dve knjige, „Država Jevreja“ i „Stara zemlja, Nova zemlja“, u kojima se bavi pitanjima vezanim za život Jevreja u tadašnjoj Evropi, postao poznat kao začetnik cionizma, a potiče iz ugledne zemunske porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari