Predsednik objavio podatak: Prijavilo se skoro 1.700 kandidata za 530 mesta u specijalnim jedinicima 1Predsednik Srbije Aleksandar i nacelnik Generalstaba VS Milan Mojsilovic (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Predsednik Srbije Aleksndar Vučić izjavio je danas da se na konkurs za specijalce, koji je bio otvoren do 31. marta, prijavilo skoro 1.700 ljudi za 530 mesta koliko je traženo, a od toga su 4,43 odsto žene.

Vučić je posle prikaza vojnih sposobnosti na aerodromu u Batajnici rekao da je najviše prijavljenih iz Beograda i to iz prigradskih opština, a proporcionalno broju stanovnika najviše ih je iz Jablaničkog i Topličkog okruga.

Vučić je posle prikaza vojnih sposobnosti „Granit 2023“ na aerodromu u Batajnici rekao da je najviše prijavljenih iz Beograda, i to iz prigradskih opština, a proporcionalno broju stanovnika najviše ih je iz Jablaničkog i Topličkog okruga.

On je poručio da Vojska mora da „popunjava i dopunjava ljudske kapacitete“ i da radi na daljem razvoju.

Vučić je ukazao da je na prikazu, u kome je bilo angažovano više od 5.000 pripadnika vojske, oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i 60 letelica, pokazan samo deo onoga što vojska ima i da se vide velike promene u odnosu na raniji period.

Pre kraja godine videćete „dronove kamikaze“ koje smo već naručili i rezervisali. Drastično smo ojačali svoje snage modernizovanim borbenim vozilima pešadije i tenkovima, napomenuo je on.

Vučić je poručio da je ponosan na pripadnike specijalnih jedinica, koji su drastično bolje opremljeni i odeveni nego ranije.

Na prikazu su predstavljeni naoružanje i oprema i deo sredstava iz razvoja firmi odbrambene industrije, ali i naoružanovi dronovi kompanije Pink, čiji vlasnik Željko Mitrović je to predstavio Vučiću.

Prikaz je obuhvatao letački program, vatrenu podršku, akcije specijalnih jedinica i defile pripadnika specijalnih jedinica – 63. padobranske i 72. specijalne brigade, Odreda za posebne namene „Kobre“, Vojne policije i izviđačkih jedinica Kopnene vojske.

Prikazi su prisustvovali premijer Mađarske Viktor Orban i ministar odbrane te zemlje, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsedavajuća Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, kao i članovi Vlade Srbije, predvođeni premijerkom Anom Brnabić.

Tu su bili i predstavnici Srpske liste sa Kosova, predvođeni predsednikom Goranom Rakićem i potpredsednikom Milanom Radoičićem, kao i dosta drugih državnih funkcionera i direktora javnih preduzeća.

Vučić je novinarima rekao da je sa Orbanom i njegovim timom razgovarao o temama vezanim za zajedničku borbu protiv terorizma i da je dogovoreno da se u tome sarađuje u svakom smislu.

Dodik je čestitao uspešan prikaz i napredak Vojske Srbije, jer je pokazala da je sposobna da odvrati svakog ko bi želeo da napadne Srbiju i srpski narod.

Ponosan sam što sam danas bio ovde i spoznao količinu napretka, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari