Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca optužio predsednicu Bunjevačkog nacionalnog saveta da je zloupotrebila svoj položaj zbog Žigmanova 1SBB, foto: Natalija Jakovljević

Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca (SBB), Mirko Bajić, optužio je predsednicu Bunjevačkog nacionalnog saveta, Suzanu Kujundžić Ostojić, da je zloupotrebila položaj nakon što je medijima prosledila saopštenje za javnost vezano za imenovanje Tomislava Žigmanova na mesto ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

„Nacionalni savet po Statutu i Poslovniku donosi odluke i zaključke, a ne saopštenja. Saopštenje javnosti može se dati o tome koja je odluka doneta i kako glasi odluka ili zaključak koji je Savet većinom glasova doneo. Nikakvu odluku, ili zaključak, o imenovanju ministra Žigmanova savet nije doneo. Predlog zaključka koji je dala grupa od sedam članova ovog Saveta nije ni stavljena na glasanje, što se iz zapisnika vidi, niti je o tome donesena bilo kakva odluka“, istakao je Bajić.

Dodaje da se predlog zaključka koji je dala grupa od sedam članova razlikuje od saopštenja Kujundžić Ostojić u jednom pasusu.

„Polaganjom zakletve, ministar Žigmanov prizno je Ustav i zakone Srbije. Od ministra Žigmanova zahtevamo da se odrekne stavova DSHV-a, i da javno izjavi da je bunjevački jezik maternji jezik Bunjevaca, a ne ‘nakaradni jezički monstrum’ kako je u medijima izneo, i da jasno i nedvosmisleno izjavi da su Bunjevci ravnopravna nacionalna manjina u Srbiji, a ne subetnički identitet Hrvata“, napominje Bajić.

Kako se navodi, Kujundžić Ostojić “veruje da će u buduće Tomislav Žigmanov, da se žargonski izrazimo, ‘voleti Bunjevce’ bez obzira šta je činio i izjavljivao i kakve stavove zastupa, a grupa članova Saveta zahteva da se Tomislav Žigmanov odrekne stavova DSHV čiji je i dalje predsednik i u čijem programu stoji da će, citiramo, ‘i na svaki drugi način pred državnim i drugim telima zastupati stajalište kako je bunjevački identitet zapravo samo jedan hrvatski subetnički identitet’”.

Bajić napominje da je predsednica BNS-a mogla dati saopštenje „samo u svoje ime i u ime onih koji je podržavaju, ali ne i u ime nacionalnog saveta na čijem čelu se nalazi“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari