Albanci na jugu Srbije podeljeni između Prištine i Beograda nisu uspeli da se dogovore oko formiranja Nacionalnog saveta: Elektorski izbori za dva meseca 1Foto: bujanovac.rs

Dva meseca trajali su bezuspešni pregovori 15 Albanaca izabranih na pet lista za novi sastav Nacionalnog saveta Albanaca (NSA). Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će imenovati privremeni organ koji će u naredna dva meseca pripremiti nove izbore po elektorskom sistemu.

Mandate, njih 15, podelile su izborne liste Demokratska alternativa (DA) Šćiprima Arifija, predsednika Opštine Preševo, Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija, poslanika u Skupštini Srbije koje su dobile na novembarskim izborima po pet mandata.

Po dva mandata pripala su Demokratskoj partiji (DP) Nagipa Arifija, predsednika Opštine Bujanovca i Pokretu za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua, zamenika predsednika Opštine Bujanovac, dok je jedan mandat osvojila Demokratska partija Albanaca (DPA) bivšeg predsednika opštine Preševo Ragmija Mustafe.

Od 13. novembra trajali su međusobni pregovori izabranih kandidata, zaključno sa poslednjem sednicom 13. januara kada je i zvanično bilo jasno da neće biti ništa od novog saziva Nacionalnog saveta Albanaca (NSA).

– Sve ovo predstavlja potpunu neodgovornost albanskih političkih predstavnika. Oni su izbor za funkcije u NSA shvatili kao borbu, pre svega, za lične interese, a ne za unapređenje funkcionisanja ovog tela koje nije političko, već treba da zaokružuje interese nas Albanaca u sektoru obrazovanja, kulture i unapređenja međusobne tolerancije – ocenjuje za Danas Jeton Ismailji, urednik portala Folonline.

Po njegovom mišljenju, „najveću odgovornost za krh celog procesa izbora NSA snose partije koje su osvojile po jedan odnosno dva mandata, ne želeći da prihvate činjenicu da su Demokratska alternativa i Partija za demokratsko delovanje osvojile po pet mandata“.

Tokom pregovaračkog procesa predstavnici pet lista međusobno su se optuživali za „nerelne političke ambicije“, „nelegitimnu raspodelu sredstava koje je NSA dobio od vlade u Prištini“. Razmatralo se pitanje: „Ko je bliži Prištini, a ko Beogradu“ i „zašto nekome smeta to što je NSA od kosovske vlade dobio blizu dva miliona evra donacija“.

– Ja sam šokiran onim što se događalo u poslednja dva meseca vezano za situaciju oko formiranja NSA. Strašno je to da 15 ljudi ne mogu da se dogovore o tako jednostavnoj stvari. Očigledno se radi o dubokim podela unutar političkog bića među nama Albancima gde su lični interesi ispred opšte stvari – komentariše za Danas Skender Destani, bivši preševski političar.

On kaže „da više nikda neće izaći na glasanje, jer nema kome da da poverenje“. Mišljenja je da su i „lokalni Albanci nezaintersovani za očigledno lične interese lokalnih političara kojima je fotelja važnija od stvarnog rada na terenu“.

-Neki su se toliko umislili da su od NSA hteli da naprave skupštinu sa pozicijom i opozicijom ne shvatajući stvarnu suštinu postojanja i rada ovog tela. Zato nam se i sve ovo dešava i stvara još veće nepoverenje među samim Albancima – kaže Destani.

Aktuelni predsednik NSA Ragmi Mustafa, kao kandidat PDD Šaipa Kamberija, nije uspeo da overi drugi mandat na čelu ovog tela. Komentarišući uzroke on navodi da je reč o „infantilnim političkim kombinacijama koje trebaju da pojačaju uticaj Beograda u odnosu na Prištinu u Preševskoj dolini“.

Albanci na jugu Srbije podeljeni između Prištine i Beograda nisu uspeli da se dogovore oko formiranja Nacionalnog saveta: Elektorski izbori za dva meseca 2
Ragmi Mustafa i Šaip Kamberi, Foto:Lična arhiva

– Nekome je smetalo i to što smo uspeli da ostvarimo dobar kontakt i dobijemo finasijsku podršku u sektoru obrazovanja, kulture, informisanja i podrške civilnom sektoru od strane vlade u Prištini. Sada smo došli u situaciju da će sve biti ukočeno i dovedeno u pitanje vezano za mnoge projekte – objašnjava Mustafa.

Ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov narednih dana će imenovati privremeni organ koji će činiti predsednik i četiri člana, pošto dobije i zvaničnu potvrdu iz Bujanovca da je 13. januara propao i poslednji pokušaj za konstituisanje novog saziva NSA.

Njihov zadatak će biti priprema za nove izbore za NSA koji treba da se održe u naredna dva meseca od imenovanja privremenog organa.

Albanci na jugu Srbije podeljeni između Prištine i Beograda nisu uspeli da se dogovore oko formiranja Nacionalnog saveta: Elektorski izbori za dva meseca 3
Tomislav Žigmanov (BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC)

-U skladu sa zakonskom procedurom nakon imenovanja privremenog organa počinje da teče rok od šezdeset dana za održavanje elektorske izborne Skupštine za novi izbor članova NSA. Za elektorskog kandidata biće neophodno 20 potpisa građana koji se nalaze u Posebnom biračkom spisku. Pošto zvanični podaci popisa iz 2022. godine nisu saopšteni koristićemo podatke iz 2011.godine. Izbore sprovodi tročlana komisija koju imenuje RIK – rekao je za portal Danasa Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari