Predsednik Srbije saopštio pet zaključaka na sastanku sa Srbima sa KiM 1Foto FoNet Senad Župljanin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, je na kraju sastanka sa Srbima sa KiM u Raškoj, naveo zaključke i plan daljih koraka.

On je naveo da je pod jedan, predlog Vladi da ona donese zaključke, da se traži hitna reakcija i EU i drugih organa i institucija u svetu kako bi privremne institucije u Prištini momentalno prestale kršenje sporazuma o registarskim tablicama i omogućile neometano kretanje vozila sa legalnim tablicama Srbije.

Kako je dodao, ukoliko oni odbace ovo rešenje srpska strana će uzvratiti snažnim i adekvatnim političkim merama u zaštiti ustavnog poretka.

Prema njegovim rečima, neće im biti prijatno kada vide kako to funkcioniše, jer ćemo i mi preduzimati arbitražne mere prema onima sa RKS tablicama u skladu sa odlukama koje naši organi donesu.

Pod dva je zahtev za bezuslovnim i  hitnim formiranjem Zajednice srpskih opština, kao preduslov za  dalje korake u dijalogu i povratak Srba u institucije.

– Privremene institucije su dužne da ZSO formiraju isključivo po četiri sporazumima postignutih do sada u Briselu i koji su deo Implementacionog plana koji je prihvaćen u Ohridu – kazao je Vučić.

Pod tri, albanske policijske snage se bespravno nalaze na severu Kosmeta, rekao je Vučić i istakao da će na svakom mestu tražiti povlačenje tih jedinica.

Usledio je aplauz posle ovih njegovih reči.

Pod četiri, država Srbija nije učestvovala u odluci o neučestvovanju na izborima ali Srbija neće ostaviti svoj narod na cedilu i neće ići protiv Srpske liste koja je odlučila da ne ide na izbore.

– Od danas ćemo upozoravati sve koji su za odžavanje ovih lažnih izbora da su to najgori primer nelegalnih izbora. Tražićemo da se izbori održe posle formiranja ZSO – kazao je Vučić.

Stavka  pet je da će država Srbija činiti sve da osigura bolji život Srbima na Kosmetu.

– To je naš predlog, ukoliko ste vi saglasni da to tako bude – zaključio je Vučić.

Odgovor je bio dug aplauz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari