Predstavnica Rusije na sednici SB: Rezolucija 1244 osnova za rešenje kosovskog problema 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija je osnova za rešenje kosovskog problema, koje bi bilo prihvatljivo i za Beograd i za Prištinu, izjavila je u sredu predstavnica Rusije na sednici Saveta bezbednosti UN.

Ruska predstavnica je rekla da Priština traži integraciju u NATO, što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i predstavlja opasnost čiji bi rezultat mogao biti rast napetosti u regionu.

Neprihvatljivo je da Priština dovodi u pitanje haški specijalni sud za ratne zločine počinjene na Kosovu, izjavila je predstavnica Rusije, uz konstataciju da su na Kosovu ne samo Srbi žrtve diskriminacije, već i drugi nealbanci.

Vašington i Evropska unija više ne mogu da imaju uticaj na Prištinu. Rezultat je da se dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine našao u slepoj ulici, ocenila je predstavnica Rusije.

Predstavnik Sjedinjenih Američkih Država je pozvao Srbiju i Kosovo da se energično uključe u dijalog, pronađu rešenja i primene već postignute dogovore.

Dijalog je najbolji način za rešenje problema, rekao je američki predstavnik i pozvao Beograd i Prištinu da nastave saradnju povodom utvrđivanja sudbine nestalih osoba.

Predstavnik SAD je ocenio da je civilna misija UN na Kosovu (UNMIK) ispunila svoju ulogu.

Pozdravljamo rad UN na Kosovu, ali mirovna misija više nije neophodna. Zato ponovo tražimo da se okonča mandat UNMIK, izjavio je američki predstavnik.

Prema rečima britanskog predstavnika, UNMIK je imao ogromnu ulogu, ali je potrebno preispitati ostanak misije na Kosovu, pošto se situacija na terenu promenila.

Ohrabrujemo Prištinu da integriše manjinske zajednice, poručio je britanski predstavnik, navodeći da London pruža punu podršku dijalogu Srbije i Kosova.

Predstavnik Francuske je ocenio da je neophodno da Beograd i Priština poštuju postignute dogovore i ostvare sveobuhvatni obavezujući sporazum o normalizaciji.

Potreban je konstruktivan pristup rešavanju problema, izjavio je francuski predstavnik i pružio podršku kosovskim vlastima u borbi protiv korupcije, uz konstataciju da je poželjna veća transparentnost prilikom izbora na istaknute državne funkcije.

Predstavnik Kine je naveo da Savet bezbednosti treba da ostane angažovan u vezi Kosova, u skladu sa Rezolucijom 1244.

Potrebno je održati stabilnost na Kosovu. Svaka unilateralna akcija može dovesti do rasta napetosti, izjavio je kineski predstavnik.

Prema njegovim rečima, neophodno je zaštititi legitimna prava kosovskih Srba i podstaći dijalog Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari