Predstavnici srpskih organizacija u Hrvatskoj odali počast žrtvama iz Vukovara 1Foto: BETAPHOTO/HINA/Marko MRKONJIC

Predstavnici srpskih organizacija u Hrvatskoj odali su danas počast ubijenima, poginulima i nestalima u Vukovaru, dan uoči Dana sećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

„I ove smo godine na tri mesta u ovom gradu položili vence, zapalili sveće za ubijene, poginule i postradale. Najpre smo to uradili na Dunavu gde smo bacili dva venca, jedan za žrtve građana srpske nacionalnosti koji su pre izbijanja sukoba i tokom sukoba skončali u vodama Dunava, a drugi za građane hrvatske nacionalnosti koji su tokom sukoba završili u vodama Dunava”, rekao je predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac.

Predstavnici srpske manjine kažu da je pre početka napada Jugoslovenske narodne armije (JNA) na Vukovar 1991. godine u gradu ubijeno više građana srpske nacionalnosti, a da njihova sudbina do danas nije razjašnjena.

U delegaciji su uz predstavnike srpskih organizacija bili i Boris Milošević, saborski poslanik SDSS, kao i Marica Šeatović u ime Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih i invalidnih osoba „Protiv zaborava“.

U Hrvatskoj se 18. novembar obeležava kao Dan sećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Na taj dan 1991. godine slomljena je hrvatska obrana Vukovara, a u selu Škabrnja u zadarskom zaleđu tog su dana jedinice JNA i srpske paravojske pod komandom Ratka Mladića ubile 63 osobe, od toga 48 civila.

Opsada Vukovara trajala je tri meseca, od sredine avgusta do 18. novembra 1991. godine.

Grad je branilo ukupno 1.800 ljudi. U ta tri meseca i u danima nakon ulaska JNA i paravojnih jedinica u grad poginulo je ili ubijeno 2.717 osoba, a prema podacima udruženja „Vukovarske majke”, kao nestale se vodi još 386 osoba iz Vukovara kojima se trag gubi ujesen 1991. godine.

Nakon pada grada samo iz vukovarske bolnice su odvedene najmanje 264 osobe – ranjenici, hrvatski policajaci i vojnici i civili – i ubijene na poljoprivrednom dobru Ovčara nedaleko grada.

Za ratne zločine u Vukovaru u Hagu su osuđeni oficiri JNA Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin, ali nitko izvojnog vrha JNA, podseža Radio Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari