Predstavnik Rusije: Cilj Generalne skupštine UN danas je da se demonizuje jedan narod bivše Jugoslavije 1foto (BETAPHOTO/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL)

Predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da smo danas svedoci tužnom poglavlju Genrelane skupštine Ujedinjenih nacija (UN), jer je cilj bio da se demonizuje jedan narod bivše Jugoslavije i podrije Dejtonski sporazum.

On je posle usvajanja Rezolucije o Srebrenici rekao da ona nije doneta brojem glasova kojim su se sponzori nadali, jer je više zemalja bilo protiv ili uzdržano nego za.

Istakao je da je potpuno neprikladno praviti paralelu između nacrta rezolucije o genocidu u Ruandi i nacrta rezolucije u Srebrenici, jer je prvi nacrt imao saglasnost Afričke unije, pre razmatranja u UN.

Naveo je da je u slučaju rezolucije o Srebrenici „grupa prijatelja“ podnela nacrt kao konačni proizvod, kao stvar „uzmi ili ostavi“, bez razgovora konstituvnih naroda u Bosni i Hercegovini.

On je ocenio da su sponzori namerno ostavili BiH bez ikakvih konsultacija i istakao da Rusija rezoluciju vidi kao pretnju po mir u regionu i da je posebno cinično što je Nemačka predložila rezoluciju.

Nemačka nema moralno ovlašćenje da pominje genocid, može samo svoje užasne zločine, rekao je Nebenzja.

Ocenio je da je usvajanje rezolucije „Pirova pobeda“ sa ciljem da se podele članice UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari