Predstavnik Zavetnika u GIK: Ne možemo Tadića na silu da uguramo u beogradsku vlast 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Doći će do razgovora Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića danas, pa mislim da je delu opozicije bilo neophodno da se skrene fokus sa tih pregovora napadanjem Zavetnika jer nismo glasali za sve njihove prigovore u Gradskoj izbornoj komisiji. Na ovih četiri ili pet mesta na kojima će se ponoviti izbori, koalicija „Ajmo ljudi“ je osvojila 80 mesta. Budimo iskreni. Da li je volja građana ispoštovana ako sada pokušavamo na silu da ih uguramo u gradsku vlast i poklonimo im 2.000 glasova. Mi ne možemo da pozovemo naše glasače, sa potpuno suprotne ideološke strane, da glasaju za tu listu – kaže za Danas Nikola Dragićević, predstavnik Zavetnika u Gradskoj izbornoj komisiji.

Desničarkse partije, poput koalicije NADA i Zavetnici našli su se na meti kritike Ujedinjene Srbije i koalicije „Moramo“ jer nisu glasali za ponavljanje izbra na više stotina mesta u Beogradu, čime su, tvrde oni, onemogućili smenu naprednjačke vlasti u Beogradu i jasno se stavili na stranu SNS.

– Opozicija je na sastanku 5. aprila najavila da će od GIK tražiti uvid u izborni materijal, odnosno da će tražiti otvaranje džakova. Mi smo taj predlog podržali. Kada je na red došlo onih 380 prigovora i kada su predstavnici GIK-a predložili da se otvori i tih 380 džakova, mi smo i taj predlog podržali zato što smo smatrali da je to najbolji način da se učini realan uvid u realno stanje. Znači šta je ono što se nalazi u džakovima i šta je ono što stoji u spiskovima. Kao što smo podržali opoziciju da se to otvori na deset odsto materijala tako smo podržali i GIK da se to otvori na dodatnih 380 mesta. Pitanje je zašto su predstavnici ove dve liste na ovom prvom otvaranju materijala učestvovali a na ovom drugom nisu – kaže sagovornik Danasa.

Predstavnik Zavetnika u GIK: Ne možemo Tadića na silu da uguramo u beogradsku vlast 2
Foto: Dušan Pešić

Prema njegovim rečima, Zavetnici su učestvovali u pregledanju džakova i pri prvom i pri drugom brojanju.

– Ono što je činjenica je da je u ovom drugom krugu, koliko je do sada otvoreno, čini mi se, osamdesetak džakova, nisu pronađene neke velike nepravilnosti. Preciznije, neke nepravilnosti koje bi bile razlog obaranja biračkih mesta kao što je to na ova četiri mesta na kojima smo i mi podržali da se izbori ponove 16. aprila. To su biračka mesta, jedno na Čukarici, jedno na Starom gradu i dva na opštini Palilula gde su greške koje ne mogu da se isprave i mi smo to podržali. Za sada, uvidom u materijal nismo videli neka krucijalna kršenja zakona. Mi ne možemo da glasamo da se neko biračko mesto obori samo zato što to odgovara bilo kojoj strani – kaže Nikola Dragićević.

Kako dodaje, Zavetnici su pokazali doslednost u borbi za odbranu glasova građana i na primeru referenduma, kada su, navodi on, ulagali prigovore, a predstavnici nekih od ovih lista su ćutali na to.

– I kada su se branila prava naših građana na teritoriji Kosova i Metohije, naši članovi RIK su se borili za njihova prava. Međutim, i ovaj deo opoziciije je i tada bio nem. Ne znam zašto se u prethodnih sedam dana preko medija sa nacionalnom frekvencijom vrši ovoliki napad na Zavetnike. Takođe, i predstavnici opozicionih lista rade istu stvar – kaže Dragićević.

Imajući u vidu celokupni kontekst, a to je da nisu postojali fer i demokratski uslovi za održavanje izbora, odnosno da je opozicija imala očekivanja da će desničarski deo, u saradnji sa njima, biti u stanju da se bori protiv sistema neregularnosti, neslobode medija…, odnosno učestvovati u pokušajima obaranja vlasti SNS, sagovornik Danasa kaže da su se Zavetnici za to borili i pre izbora.

Na pitanje odakle ideja da nisu iskrena opozicija i da su produžena ruka Vučića, Nikola Dragićević ponavlja da nisu mogli da glasaju protiv zakona u GIK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari