Prekinuta inicijativa Kreni-Promeni u Novom Sadu, overivači naprasno otišli 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Grupa građana „Kreni – Promeni“ ostala je danas bez overivača potpisa za narodnu inicijativu u Novom Sadu, potvrdio je medijima Milenko Vujić iz nevladine organizacije „Most solidarnosti“, koja na teritoriji Novog Sada prikuplja potpise.

Prema njegovim rečima, četvoro overivača povučena su sa četiri lokacije sat i po vremena nakon početka prikupljanja potpisa.

„Kreni – Promeni“ pokrenuo je Narodnu inicijativu sa ciljem prikupljanja ukupno 30.000 potpisa, a kako bi s tim potpisima Narodnoj skupštini uputili predlog zakona o trajnoj zabrani istraživanja i rudarenja bora i litijuma na teritoriji Srbije.

Početak prikupljanja potpisa (rok za predaju inicijative je 90 dana) u Novom Sadu najavljen je i počeo danas na četiri lokacije, a Grad Novi Sad je odobrio overivače koji su nakon sat i po vremena povučeni sa lokacija.

Prema rečima Milenka Vujića, tri od četiri mesta za prikupljanje potpisa otvorena su u 8.00 sati i građani su počeli da dolaze da daju podršku, ali je u 9.30 stigao poziv kojim su svi overivači povučeni.

„Na jednoj lokaciji je sakupljanje potpisa trebalo da počne u 11 sati, ali su meni sad zabranili da uopšte dovedem overivača jer je on, kao i preostalo troje overivača, preusmeren na neke druge poslove. Informacija je stigla iz Gradske uprave za opšte poslove, od v.d. načelnika Branimira Radovanovića“, rekao je Vujić za portal 021.rs.

On smatra da je ova odluka čisto politička i da je nečija namera da zabrani inicijativu na teritoriji Novog Sada.

„Reč je o nameri da se zabrani inicijativa u Novom Sadu jer su shvatili da smo ozbiljni i dobro organizovani. Nisu to očekivali i ne odgovara im u ovoj predizbornoj atmosferi. Naša namera je, inače, bila da potpise sakupljamo do kraja marta ili dok ih ne prikupimo“, rekao je on.

Lokacije određene za prikupljanje potpisa u Novom Sadu su Mesna zajednica Liman, Mesna zajednica Liman 3, Mesna zajednica Ivo Andrić i prostorije Grupe za konceptualnu politiku u Pariske komune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari