Prelević o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima: Kako se pojavio, tako je i nestao 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Policajci nisu službenici vladajuće stranke, niti ih plaća vladajuća stranka, već ih plaćaju građani da štite njihova prava, a ne prava vlasti, izjavio je u intervjuu FoNetu član Saveta Skupštine slobodne Srbije, advokat Božo Prelević i ukazao da u Srbiji napreduje društvena patologija.

Ako su organi „nekakve prinude“, oni bi, kako je poručio u serijalu Kvaka 23, trebalo i vlast da prinude da se ponaša u skladu sa zakonom.

Osvrćući se na Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, koji je povučen na „molbu“ predsednika Srbije i SNS, Prelević je primetio da se Aleksandar Vučić, kao „genijalni medijski majstor“, vrlo „često postavlja na obe strane“.

Vlast pripremi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, a „onda on štiti građane od sopstvenog ministra“, obrazložio je on u razgovoru sa Zoranom Sekulićem i konstatovao da se država ne ponaša kao servis građana.

Ideja nacrta je bila da se kontrolišu svi, osim onih koji su članovi SNS, uveren je Prelević, koji navodi da je taj zakon anahron i da se ne uklapa se ni u jednu agendu evropskih zakona.

Kako je napomenuo, „oni, međutim, znaju da ne mogu sebe da spreče da krše zakon, ali žele da spreče da to bude vidljivo“.

Podsećajući da je 1924. godine Arčibald Raj napisao knjigu o reformi policije koja je „modernija od ovog njihovog predloga“, on je rekao da je nacrt tog zakona možda trebalo da „prekrije neku drugu temu“.

„Kako se pojavio, tako je i nestao“, dodao je Prelević, koji je među motive za njegovu izradu uvrstio i „jasno saznanje“ vlasti da oni mogu da budu „srušeni samo na ulici, jer poštenih izbora nema“, a to je za njih „velika opasnost“.

Prelević o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima: Kako se pojavio, tako je i nestao 2
Foto: FoNet/Božana Pavlica

On tvrdi da „već postoje pripremljeni planovi kod eventualnog nasilja ko će da prevrne policijski kombi, ko će da ga zapali, ko će da napadne policiju i kako će da se odgovori u odnosu na građane koji tamo budu učestvovali“.

Upitan o saopštenju ministra policije u kojem pominje krv na ulicama Beograda i agenturne mreže, Prelević je odgovorio da mu je apsolutno nejasno šta „gospodin Vulin priča“.

Nejasno mu je i zašto to priča, osim da bi kod starijih glasača stvorio predstavu da opozicija sarađuje sa strancima da bi srušila vlast, ali i narativ o odbrani Kosova, Srbije i srpskih interesa.

Prema njegovom tuačenju, to je način kako da isperu mozgove građana, da ih ne podsete „ko je doveo do bombardovanja, ko je razrušio ovu zemlju, čiji je savetnik Toni Bler i čiji je omiljeni političar nemački kancelar“.

Ovde se, kako je procenio, opoziciji pokušava prebaciti da sarađuje sa strancima u trenutku „kada evropski parlamentarci na jedan neobičan način kažu ’dobro, idite na izbore, iako ništa nije ni po vašem zakonu, ni po Ustavu’“.

„Potpuno je jasno da su evroparlamentarci bili podrška Vučiću i stabilokratiji, a ne podrška opoziciji“, ocenio je Prelević.

Prelević o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima: Kako se pojavio, tako je i nestao 3
Foto: FoNet/Božana Pavlica

On uvođenje masovnog biometrijskog nadzora naziva višestruko problematičnim i podseća da su ozbiljne evropske zemlje to proglasile kršenjem osnovnih ljudskih prava.

Prelević takva rešenja vidi kao „vladavinu strahom i zastrašivanje građana“, u nameri da se ni slučajno ne snimaju policajci, jer to vlastima ne odgovara i ruši im rejting, „zato što se oni inače ne pridržavaju zakona“.

„Mislim da je strašno veliki problem što u odnosu na taj zakon nema nekakvog protesta građana. Isto tako, oni koji pristaju na ovakve zakone sebe delegitimišu kao građane“, naglasio je Prelević i dodao da Vučić „građane pretvara u podanike“.

Kako je upozorio, „on pravi od države pretorijansku gardu“, jer „nećemo znati imena policajaca, nego će pisati XY, samo ćemo ostaviti ime predsednika“, dok su „svi ostali potpuno nebitni i mogu da se označavaju bar kodom, kao cene u supermarketu“.

Upitan o planu da se prošire ovlašćenja ministra i ozakoni stavljanje raznih neformalnih grupa i udruženja pod kišobran policije, Prelević je odgovorio da te grupe ne formira onaj koji je odustao od zakona, „nego onaj ko zove telefonom“.

Navodi da predsednik nema ingerencije u odnosu na ministra policije, „ali vidimo da ih ima“ i zato, kada se pominju ovlašćenja ministra, „onda je to jednako predsednik, ali ne piše predsednik samo zato što predsednik neće da bude odgovoran“.

Prelević o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima: Kako se pojavio, tako je i nestao 4
Foto: FoNet/Božana Pavlica

„E onda ćete vi da dobijete te levijatane. To Miloševiću nije palo na pamet, Miri Marković to nije palo na pamet. Jedina stvar koja u Srbiji napreduje ili progresira je bolest i društvena patologija“, izjavio je Prelević.

Prema njegovom shvatanju, „krajnji cilj je da te grupacije budu amnestirane od krivičnog gonjenja tako što će bilo koji policajac u vršenju svoje dužnosti, kad na njih naiđe i oni izvade službene legitimacije, misliti da se radi o ljudima na nekakvom zadatku“.

„Nisam stručan za vrstu patologije koja može da smisli takav zakon“, rekao je Prelević, koji misli da eventualno stavljanje ovakvih zakonskih rešenja na dnevni red posle izbora zavisi od „procene gospodara naše sudbine“.

Kako je predvideo, „ukoliko njemu možda bude trebalo da nečim zapreti ako budemo nestašni, onda će da kaže – evo sad ću da vam donesem taj zakon“.

„Dakle, mi imamo problem u tome što nas maltretira onaj koga su građani izabrali, a jedino ga nisu izabrali da nas maltretira“, predočio je Prelević.

On smatra da „ovo maltretiranje“ može da prestane samo ako građani kažu da „neće da budu maltretirani“, ali je za to potrebno da se na drugoj strani napravi alternativa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari