Dimitar KovačevskiFoto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski biće sutra domaćin sastanka lidera Srbije i Kosova u Ohridu, u okviru dijaloga uz posredstvo EU, saopštila je Vlada u Skoplju.

Pre zvaničnog početka dijaloga, Kovačevski će se sutra sastati sa šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom, a potom će odvojeno razgovarati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Posle tih sastanaka i početka dijaloga u 10.30, Kovačevski će se obratiti javnosti.

U sklopu priprema za sastanke, Kovačevski se večeras sastaje sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i ambasadorkom SAD u Skoplju Angelom Ageler.

Vlada u Skoplju je večeras saopštila i da su Kovačevski, Borel i Lajčak doputovali u Ohrid.

U saopštenju se navodi da je Severna Makedonija izabrana za domaćina skupa, jer je „primer zemlje koja sva otvorena pitanja sa susedima rešava na miran i demokratski način, kroz dijalog i u funkciji napretka, bolje budućnosti i boljeg životnog standarda za građane“.

Dodaje se da države Zapadnog Balkana pripadaju EU i da će se do rešenja za sva preostala otvorena pitanja doći jedino dijalogom i da će Severna Makedonija „nastaviti da daje aktivan doprinos u tom pravcu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari