Verujem da je izjava Merkelove pomalo prenaglašena. Mora se imati na umu da je ona održala stranački skup sa članovima Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Darmštatu, gradu na jugu Nemačke, gde je pokušala da pridobije pripadnike partije da podrže njenu aktuelnu politiku očuvanja šengenskog sistema EU koji se odnosi na otvorene unutrašnje granice, istovremeno pokušavajući da se pronađe zajednički pristup EU migraciji i azilu, uključujući preraspodele, kaže za Danas Knut Flekenštajn, poslanik Evropskog parlamenta i funkcioner nemačke Socijalističke partije, komentarišući poruku nemačke kancelarke Angele Merkel da Balkanu preti opasnost od novog rata ukoliko Nemačka zbog izbegličko-migrantske krize zatvori granicu sa Austrijom.

Flekenštajn ističe da smo, sa druge strane, već bili svedoci „ozbiljnih sukoba na granicama između Srbije i Hrvatske, Hrvatske i Slovenačke“, čime se samo naglašava da ukoliko ne nađemo zajednička rešenja za zajedničke izazove, „mi u EU i našim susedima bićemo suočeni sa još većim problemima u budućnosti“.

Johana Dajmel, zamenica direktora Asocijacije za Jugoistočnu Evropu,konstatuje za Danas da je Merkelova „očigledno pod velikim pritiskom i na domaćem terenu i u okviru evropskog konteksta zbog izbegličke krize“.

-Zato se u obraćanju svojim partijskim sledbenicima (CDU) osvrnula na ratove iz devedesetih. Aktuelna kriza predstavlja izazov bez presedana, koji je, nažalost, već izazvao podele i potrese između država članica EU i Hrvatske i Srbije Ipak, dve pomenute države su postigle sporazum o unapređenju puta migranata u Evropi obezbeđivanjem železničkih usluga. Tenzije su visoke, ali ja čvrsto verujem da Balkanu ne preti opasnost od ratova. Stoga, upozorenje Merkelove nije predstavljalo ispravan način da se ukaže na urgentnu situaciju na Balkanu, niti da se ubede ljudi da mi to „možemo da rešimo“, kako ona poručuje – smatra sagovornica Danasa.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari