Prijem za ambasadore nordijskih zemalja u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

Danas, u Skupštini grada Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca organizovao je prijem za ambasadore i predstavnike nordijskih ambasada: Suzan Šajn, ambasadorku Danske, Kima Lahdevirta, ambasadora Finske, Aleksandra Pejr Dotrija, zamenika ambasadora Švedske i Stefana Almehagen Sandstada, drugog sekretara ambasade Norveške.

Oni su bili organizatori i učesnici međunarodne konferencije „Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – Nordijska iskustva” održane pre toga u Hotelu „Šumarice”.

– Cirkularna ekonomija se tiče svih nas i tiče se naših prirodnih resursa zato je i neophodno da svi podjednkao učestvujemo u svemu ovome, izjavio je ambasador Finske Kim Lahdevirt.

S druge strane, po njemu, ona predstavlja poslovnu priliku za sve jer u cirkularnoj ekonomiji nema otpada, a na nama je da to dobro razumemo i primenimo u ekonomiji i zaštiti životne sredine.

– Srbija je za sada na tom polju uradila značajne korake. Privredna komora Srbije je osnovala digitalnu platformu, hab za cirkularnu ekonomiju a u izradi je i nacionalni akcioni plan za cirkularnu ekonomiju, istakao je ambasador Lahdevirt.

– U razvijenim zemljama Evrope cirkularna ekonomija je već dugo u praksi. U tom smislu Srbija može da se ugleda na nordijske države i iz njihovih iskustava može mnogo da nauči s obzirom na to da se ubrzano razvija, rekao je gradonačelnik Nikola Dašić.

Konferencija „Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – Nordijska iskustva” realizuje se pod pokroviteljstvom Nordijskog saveta ministara.

U Kragujevcu, kao drugom od četiri grada u Srbiji u kojima je održana, partnerski je organizovana od Grada Kragujevca, Nordijske poslovne alijanse i NALED-a, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Regionalnom privrednom komorom Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga.

Prijemu u Svečanom salonu Skupštine grada prisustvovali su Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika, Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga, Predrag Lučić, direktor Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga i Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari