Pripadnici Kosovske policije na tvrđavi Zvečan, stajali pored srpske zastave i snimali dronom 1Foto: RTK (arhiva)

Dva pripadnika Kosovske policije uspela su se danas na tvrđavu Zvečan. U pitanju je drevna istorijska lokacija sa posebnim značajem za ovaj kraj. Ujedno, u poslednje vreme ova lokacija je jedno od omiljenih šetališta Mitrovčana i Zvečanaca. Istovremeno danas je navođena i mala bespilotna letelica iznad drevne tvrđave.

Policajce koji su išli u pravcu tvrđave primetila je novinarka našeg portala, dok su ih na samoj tvrđavi zatekli i ostali sugrađani.

Među njima i bivši administrativni radnik u kosovskom pravosuđu i politički aktivista Marko Jakšić.

„Iznenađen sam jer ne očekujem tu policiju. Svakako neprijatno. Porazgovarao sam sa njima, jedan je govorio srpski. Kažu da su prvi put na tvrđavi, ali su obišli baš svaki deo i snimali. U međuvremenu je doleteo dron, iz pravca poligona u Mitrovici, gde su inače sve vreme bezrazložno stacionirani“, kazao je Jakšić za naš portal.

I ostali građani, koji su primetili policajce da se uspinju ka tvrđavi, kazali su nam da su takođe bili neprijatno iznenađeni.

Dva tima kosovske policije već danima su stacionirana u rejonu Mikronaselja, odnosno Brđana – kod igrališta kraj Partizanskog brda, te na zavoju ka Malom Zvečanu.

Oni su deo kontingenta policajaca iz drugih sredina, koji su na Severu raspoređeni mesec dana nakon što su Srbi napustili Kosovsku policiju početkom novembra.

Obrazloženje za njihov dolazak, tada je bilo da se raspoređuju samo u višenacionalnim sredinama kako bi zaštitili albansko stanovništvo koje je prijavljivalo da se oseća nesigurno tokom aktuelne krize.

Inače tvrđava Mali Zvečan pripada zvečanskoj opštini i taj kraj naseljen je isključivo srpskim stanovništvom.

U neposrednoj blizini, naseljen je raseljenim Srbima iz sela Svinjare iz južnog dela Mitrovice, odakle su prebegli 2004. godine, nakon martovskog nasilja.

Pripadnici Kosovske policije na tvrđavi Zvečan, stajali pored srpske zastave i snimali dronom 2
Severna Mitrovica; foto: Vojin Radovanović/Danas

Na međi Malog Zvečana ka Mitrovici, do pre nekoliko dana bila je postavljena jedna od barikada.

Prethodnih dana više šetača je svedočilo za naš portal da se takođe osećaju neprijatno kada prolaze ovom, istovremeno i šetačkom stazom, premda svi potvrđuju da se policajci „ponašaju pristojno“ i da sa njima nisu imali nikakve neprijatnosti.

KoSSev je objavio i fotografije s lica mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari